Nigeri

16°N 8°E / 16°N 8°E / 16; 8

République du Niger
Emblema - Nigeri
Nigeri Nigeri
Moto Kombëtare: Fraternité, Travail, Progrès
(Frg.: ? , Puna, Progresi)
Vendndodhja - Nigeri
Vendndodhja - Nigeri

Nigeri ndodhet në pjesen qendrore të Afrikës veriore. Kufirit i Nigerit përshkrohet nga kufiri me Libin në veri, në lindje Çadin, në jug me Nigerinë e Benin, në veri-perendim me Burkina Faso dhe në veri perendim me Malin e Agjerin.

Historia

Redakto
Artikulli kryesor : Historia

Politika

Redakto
Artikulli kryesor : Sistemi shtetror

Njësit administrative

Redakto
Artikulli kryesor : Njësit administrative

Gjeografia

Redakto
Artikulli kryesor : Gjeografia e Nigerit

Sipërfaqja e përgjithshme e Nigerit është 1,267,000 km2 prej së cilës 300 km2 janë ujë. Nigeri shtrihet rreth koordinatave gjeografike 16 00 V, 8 00 L. Nigeri nuk ka bregdetë, vijë kufitare 5,697 km.

Klima në Nigerë është klimë shkretëtire. Më së shpeshti mbanë mot i nxehtë dhe i thatë ndërsa në pjesën e largët jugore të vendit mbanë një mot i klimës ekuatoriale pakë më i freskët se në tërë vendin.

Relievi i Nigerit është kryesisht terren me rrafshnalta zalli e shkretëtire. Në pjesën jugore ka disa fusha dhe male të ulëta ndërsa në veri shkëmbinj. Pika më e ultë e relievit 200m është përgjatë lumit Niger dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 2,022 metrave në malin "Bagzane" (ang.:Mont Bagzane), në qendër të vendit.

Ekonomia

Redakto
Artikulli kryesor : Ekonomia

Demografia

Redakto
Artikulli kryesor : Demografia

Kultura

Redakto
Artikulli kryesor : Kultura

Lidhje të jashtme

Redakto
  Commons: Nigeri – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale
  Commons: Nigeri – Album me fotografi dhe/apo video dhe material multimediale