8°18′N 11°18′W / 8.30°N 11.30°W / 8.30; -11.30

Republic of Sierra Leone
Emblema - Siera Leone
Siera Leone Siera Leone
Moto Kombëtare: Unity - Freedom - Justice
(Ang.: Bashkim,Liria, Drejtësia)
Vendndodhja - Siera Leone
Vendndodhja - Siera Leone

Republika Siera Leone ndodhet në pjesën perëndimore të Afrikës dhe në pjesën perëndimore të vendit gjendet dalja në Oqeanin Atlantik. Kufirit tokësor i kësaj Republike përshkohet nga kufiri me dy shtete fqinje, në pjesën veriore me Guinejen dhe në jug-lindje me Liberinë. Sierra Leone ka pasuri nëntokësore, ku veqohet pasuria e Arit, por me heshtjen e kolonialistëve perëndimor, Sierra Leone ka përjetuar luftë civile, dhe si pasojë populli është varfëruar [1]. Gjatë luftës civile rebelët i kanë detyruar me forcë fëmijët të bëhen ushtar, ndërsa me mijëra fëmijë që refuzuan këtë janë prerë këmbët dhe krahët. Në këtë vend jetojnë me mijëra njerëz pa këmbë dhe krahë.

Historia Redakto

Artikulli kryesor : Historia

Politika Redakto

Artikulli kryesor : Sistemi shtetror

Njësit administrative Redakto

Artikulli kryesor : Njësit administrative

Gjeografia Redakto

Artikulli kryesor : Gjeografia e Siera Leones

Sipërfaqja e përgjithshme e Siera Leones është 71,740 km2 prej së cilës 120 km2 janë ujë. Siera Leone shtrihet rreth koordinatave gjeografike 8 30 V, 11 30 P. Siera Leone ka një vijë bregdetare 402 km të gjatë dhe vijë kufitare 958 km.

Klima në Siera Leone është tropikale e nxehtë dhe e lagësht. Sezoni verorë i reshjeve nga muaji maji në dhjetor dhe ai dimërorë i thatësisë nga dhjetori në prill.

Relievi i Siera Leones përgjatë rripit bregdetarë përshkohet nga moçalet e male me pyje dhe rrafshnalta. Pjesa lindore e relievit është teren malorë. Pika më e ultë e relievit 0m është përgjatë oqeanit Atlantik dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 1,948 metrave në malin "Lona Mansa" (ang.: Loma Mansa (Bintimani)), në veri-lindje të kryeqytetit, në pjesën lindore të vendit.

Ekonomia Redakto

Artikulli kryesor : Ekonomia

Demografia Redakto

Artikulli kryesor : Demografia

Kultura Redakto

Artikulli kryesor : Kultura

Referime Redakto

Lidhje të jashtme Redakto

  Commons: Siera Leone – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale
  Commons: Siera Leone – Album me fotografi dhe/apo video dhe material multimediale