Republika Turke e Qipros Veriore
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Flamuri i Stema e
Flamuri Stema
Himni kombëtar: İstiklâl Marşı "Marshi i pavarësisë"
 
Situata e
 
Kryeqyteti Nikosia Veriore
Gjuha zyrtare Turqishtja
President Mustafa Akıncı


Kryeministër Tufan Erhürman
Pavarësia
15 Nëntor 1983
Sipërfaqja
3,355 km²
Popullsia
 • totale
 • dendësia

286,257 (2011)
93 banorë/km²
PBB (2014)
 • totale
 • për banor

$4.032 miliardë
$15,109
Monedha Lira turke
Zona kohore
 • në verë
UTC+3
Prefiksi telefonik +90 392

Republika Turke e Qipros Veriore (turqisht: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, anglisht: Northern Cyprus) është një shtet i pavarur dhe i njohur vetëm nga Turqia.

Rauf Denktaş, themelues dhe ish-President i Republikës Turke të Qipros Veriore

Gjatë viteve 1960-të, luftimet ndërmjet grekëve dhe muslimanëve çuan turqit të jetonë në enklava. Në vitin 1974, pas një grusht shteti Republika e Qipros u përpoq të bashkohet me Greqinë dhe të krijonte një Greqi të Madhe ("Megali Idea"). Turqia dërgoi ushtrinë e saj për të ndaluar unifikimin dhe për të çliruar turqit që jetonin në ishull. Pas një luftë të shkurtër, rezultati ishte deklarata e Republikës së Qipros Veriore në vitin 1983. Turqia ende ka një forcë të madhe ushtarake në Qipron Veriore për të mbrojtur pavarësinë dhe ekzistencën të republikës. Ka pasur përpjekje për ribashkimin e ishullit si një federatë megjithatë deri më sot asnjë propozim nuk ka qenë i suksesshëm.

Madhësia i territorit është 3,355 km² dhe popullata e tij është 313.626[1] bazuar në regjistrimin e popullsisë të vitit 2015.LinksRedakto

  1. ^ TRNC SPO, Economic and Social Indicators 2014, pages=2–3