Idea e madhe (greqisht: Μεγάλη Ιδέα) është platformë ekstrimist, shovinist dhe fashist e nacionalistëve grekë për shtrirjen e shtetit të quajtur Greqia edhe jashtë kufinjëve egzistues shteterore dhe teritoreve të njohura deri në atë kohë si "greke". Kjo platëformë ka filluar të përhapej që më 1844.[1][2][3]

Perandoria Bizantine në vitin 1025.


Idea e madhe e kohëve të sotmeRedakto

Greqia pas Luftes se dute Boterore beri genocid me camet myslimane. Por e ndjeu vten te detyrar te parnonte vijen kufitare se kishte frike se mos i vinte ndonje goditje nga kampi ku bente pjese Shqipëria. Por edhe sot nuk e hoqi Ligjin e Luftës kundër Shqipërisë qe solli pasoja direkte edhe per te sotmen per pronat ende te aptejetersuara te cameve. Sot per sot se bashku me kuislinget politikane shqiptare po fillon perpjekjet per te perhapur idene se ka kerkesa nga minoriteti.


LiteratureRedakto

 1. ^ b:Letër e hapur eurodeputetes zonjës Doris Pak me kompani
 2. ^ Ioannis Zelepos: Die Ethnisierung griechischer Identität, 1870-1912. Staat und private Akteure vor dem Hintergrund der „Megali idea“. Verlag Oldenbourg, München 2002, ISBN 3-486-56666-0, S. 8.
 3. ^ Jan Asmussen: „Wir waren wie Brüder". Zusammenleben und Konfliktentstehung in ethnisch gemischten Dörfern auf Zypern. Verlag Lit, Münster 2001, ISBN 3-8258-5403-5, S. 151.
 • Stampa:En Richard Clogg A Concise History of Greece, Cambridge UP, Cambridge, 1992 ISBN 0-521-37-830-3.
 • Stampa:Fr Georges Contogeorgis, Histoire de la Grèce, Hatier, coll. « Nations d'Europe », 1992 ISBN 2-218-03-841-2.
 • Stampa:Fr Joëlle Dalègre, Grecs et Ottomans. 1453-1923, de la chute de Constantinople à la disparition de l'Empire ottoman., Études grecques, L'Harmattan, 2002, ISBN 2747521621
 • Stampa:En Koliopoulos Giannis et Veremis Thanos, Greece : the modern sequel : from 1831 to the present. Londres : Hurst & Company, 2002. ISBN 1850654638
 • Stampa:En Anastasia Karakasidou, « Pavlos Melas », in Maria Todorova, Balkan Identities. Nation and Memory., Hurst, 2004, ISBN 1850657157
 • Stampa:Fr Nicolas Svoronos, Histoire de la Grèce moderne, Que Sais-Je ?, PUF, 1964.
 • Stampa:Fr Marc Terrades, Le Drame de l'hellénisme. Íon Dragoúmis (1878-920) et la question nationale en Grèce au début du Stampa:XXe siècle, L'Harmattan, coll. « Études grecques », 2005 ISBN 2-7475-7788-0.
 • Stampa:Fr Constantin Tsoucalas, La Grèce de l'indépendance aux colonels, Maspéro, Paris, 1970 ISBN 0-140-52-277-8 (pour la version originale en anglais).
 • Stampa:Fr Apostolos Vacalopoulos, Histoire de la Grèce moderne., Horvath, 1975. ISBN 2-7171-0057-1
 • Stampa:En James P. Verinis, « Spiridon Loues, the modern foustanéla and the symbolic power of pallikariá at the 1896 Olympic Games. », Journal of Modern Greek Studies., vol. 23, 2005.

Shih edheRedakto

LidhjeRedakto

Burimi i të dhënaveRedakto