Shtet i pavarur

shtet që ka autoritetin më të lartë mbi një territor

ligjin ndërkombëtar, një shtet sovran apo shtet i pavarur është një entitet juridik jofizik që përfaqësohet nga një qeveri qendrore që ka sovranitet mbi një zonë gjeografike. Ligji ndërkombëtar (i njohur ndryshe "e drejta ndërkombëtare") përcakton shtetet sovrane si të paturit e një popullsie të përhershme, territor të përcaktuar, një qeveri, dhe aftësinë për të hyrë në marrëdhënie me shtetet e tjera sovrane.[1] Është gjithashtu e kuptueshme normalisht se një shtet nuk është as i varur nga dhe i nënshtrohet ndonjë pushteti ose shteti tjetër.[2]

Shtetet anëtare të Kombeve të Bashkuara, të cilat janë shtetet sovrane, edhe pse jo të gjitha shtetet sovrane janë domosdoshmërisht anëtarë.

Ekzistenca ose zhdukja e një shteti është një çështje fakti.[3] Ndërsa sipas teorisë deklarative shtetformuese një shtet sovran mund të ekzistojë pa u njohur nga shtetet e tjera sovrane, shtetet e panjohura shpesh do të gjejnë të vështirë për të ushtruar fuqi të plotë në bërjen e marrëveshjeve dhe të angazhohen në marrëdhënie diplomatike me shtetet e tjera sovrane.

Shfaqja e shteteve Redakto

Shtetet erdhën në ekzistencë pasi njerëzit "transferuan gradualisht besnikërinë e tyre nga një sovran individual (mbret, dukë, princ) në një subjekt politik territorial por jo-material, të shtetit".[4] Shtetet janë vetëm një nga disa urdhra politike që dolën nga Evropa feudale (të tjerët duke u bërë qytet shtete, lidhje, dhe perandori me me pretendimet universaliste ndaj autoritetit).[5]

Njohja Redakto

Njohja e shtetit nënkupton vendimin e një shteti sovran për të trajtuar një entitet tjetër, si një shtet sovran.[6] Njohja mund të jetë ose shprehur ose e nënkuptuar dhe zakonisht është në mënyrë retroaktive në efektet e saj. Kjo jo domosdoshmërisht nënkupton një dëshirë për të krijuar apo mbajtur marrëdhënie diplomatike.

Nuk ka asnjë përkufizim që është i detyrueshëm për të gjithë anëtarët e komunitetit të kombeve mbi kriteret e shtetformimit. Në praktikën aktuale, kriteret janë kryesisht politike, jo ligjore.[7] L.C. Green ka cituar njohjen Polonisë dhe Çekosllovakisë, shtete të palindura në Luftën e Parë Botërore dhe shpjegoi se "pasi që njohja e shtetformimit është një çështje e gjykimit, ajo është e hapur për çdo shtet ekzistues për të pranuar si shtet çdo ent që dëshiron, pavarësisht ekzistencës së territorit apo të një qeverie të vendosur".[8]

Megjithatë, në ligjin ndërkombëtar, ka disa teori nga se kur një shtet duhet të njihen si sovran.[9]

Marrëdhënia në mes të shtetit dhe qeverisë Redakto

Edhe pse termat "shteti" dhe "qeveria" janë përdorur shpesh në vend të njëra-tjetrës[10], ligji ndërkombëtar bën dallimin ndërmjet një shteti jo-fizike dhe qeverisë së tij; dhe në fakt, koncepti i "qeverisë në mërgim" është presupozuar mbi këtë dallim.[11] Shtetet janë entitete jo-fizike juridike, dhe jo organizata të çdo lloji.[12] Megjithatë, zakonisht, vetëm qeveria e një shteti mund të detyrojë apo lidh shtetin, për shembull me traktat.[11]

Referime Redakto

 1. ^ Shih në vazhdim:
  • Shaw, Malcolm Nathan (2003). International law. Cambridge University Press. fq. 178. Article 1 of the Montevideo Convention on Rights and Duties of States, 1 lays down the most widely accepted formulation of the criteria of statehood in international law. It note that the state as an international person should possess the following qualifications: '(a) a permanent population; (b) a defined territory; (c) government; and (d) capacity to enter into relations with other states' {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Jasentuliyana, Nandasiri, red. (1995). Perspectives on international law. Kluwer Law International. fq. 20. So far as States are concerned, the traditional definitions provided for in the Montevideo Convention remain generally accepted. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Shih në vazhdim:
  • Wheaton, Henry (1836). Elements of international law: with a sketch of the history of the science. Carey, Lea & Blanchard. fq. 51. A sovereign state is generally defined to be any nation or people, whatever may be the form of its internal constitution, which governs itself independently of foreign powers. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • "sovereign", The American Heritage Dictionary of the English Language (bot. 4th), Houghton Mifflin Company, 2004, marrë më 21 shkurt 2010, adj. 1. Self-governing; independent: a sovereign state. {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • "sovereign", The New Oxford American Dictionary (bot. 2nd), Oxford: Oxford University Press, 2005, ISBN 0-19-517077-6, adjective ... [ attrib. ] (of a nation or state) fully independent and determining its own affairs. {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Lalonde, Suzanne (2002). "Notes to pages". Determining boundaries in a conflicted world: the role of uti possidetis. McGill-Queen's Press - MQUP. fq. 181. ISBN 978-0-7735-2424-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Glassner, Martin Ira; Fahrer, Chuck (2004). Political Geography (bot. 3rd). Hoboken: Wiley. fq. 14. ISBN 0-471-35266-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Spruyt, H. (1994). The Sovereign State and its Competitors: An Analysis of Systems Change. Princeton, NJ: Princeton University Press. ISBN 0-691-03356-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Recognition", Encyclopedia of American Foreign Policy.
 7. ^ See B. Broms, "IV Recognition of States", pp 47-48 in International law: achievements and prospects, UNESCO Series, Mohammed Bedjaoui(ed), Martinus Nijhoff Publishers, 1991, ISBN 92-3-102716-6 [1]
 8. ^ See Israel Yearbook on Human Rights, 1989, Yoram Dinstein, Mala Tabory eds., Martinus Nijhoff Publishers, 1990, ISBN 0-7923-0450-0, page 135-136 [2]
 9. ^ Thomas D. Grant, The recognition of states: law and practice in debate and evolution (Westport, Connecticut: Praeger, 1999), chapter 1.
 10. ^ Robinson, E. H. (2013). "The Distinction Between State and Government" (PDF). The Geography Compass. 7 (8): 556–566. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2 nëntor 2013. Marrë më 30 nëntor 2015. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ a b Crawford, J. (2006). The Creation of States in International Law (bot. 2nd). Oxford: Clarendon Press. ISBN 0-19-826002-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Robinson, Edward Heath (2010). "An Ontological Analysis of States: Organizations vs. Legal Persons" (PDF). Applied Ontology. 5: 109–125. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 23 shtator 2015. Marrë më 30 nëntor 2015. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)