Kadën (turqishtja osmane: قادین Kadın) ose Kadınefendi ishte titulli që iu dha bashkëshortes perandorake të SulltanitPerandorisë Osmane në fillim të shekullit të shtatëmbëdhjetë. Titulli hyri në përdorim zyrtar në fund të shekullit dhe mbeti në përdorim deri në shekujt nëntëmbëdhjetë dhe njëzet.

Gradat dhe titujt

Redakto

Një kadın ishte një bashkëshorte e titulluar dhe e njohur si e tillë nga Sulltani.[1] Sulltanët zakonisht kishin katër kadın, megjithëse mund të kishin më shumë gjatë gjithë jetës, sepse herë pas here dikush vdiste ose tërhiqej në Pallatin e Vjetër[2] ose divorcohej.[3] Ata u renditën si baş kadın (kadın i vjetër, bashkëshortja e vjetër), ikinci kadın (kadın i dytë, bashkëshortja e dytë), üçüncü kadın (kadın i tretë, bashkëshortja e tretë), dördüncü kadın (kadın i katërt, bashkëshortja e katërt) dhe kështu me radhë, sipas radhës, të ngritjes së tyre në atë pozicion.

Referime

Redakto
  • Davis, Fanny (1986). The Ottoman Lady: A Social History from 1718 to 1918 (në anglisht). Greenwood Publishing Group. ISBN 978-0-313-24811-5.

Referime

Redakto
  1. ^ Saz, Leylâ (1994). The Imperial Harem of the Sultans: Daily Life at the Çırağan Palace During the 19th Century : Memoirs of Leyla (Saz) Hanımefendi (në anglisht). Peva Publications. fq. 31. ISBN 978-975-7239-00-0.
  2. ^ Davis 1986, f. 1.
  3. ^ Tuğlacı, Pars (1985). Türkiyeʼde kadın, Volume 3 (në anglisht). Cem Yayınevi. fq. 165.