Kalaja e Gaziantepit është një kala e ndërtuar së pari nga Perandoria Hittite si një pikë vëzhgimi dhe më vonë e ndërtuar në një kala kryesore nga Perandoria Romake në majë të një kodre në qendër të Gaziantep, Turqi në shekullin 2 dhe 3 pas Krishtit.[1] Ajo iu nënshtrua zgjerimit dhe rinovimit të mëtejshëm nën Perandorin Justinian midis 527 dhe 565 pas Krishtit. Perimetri i kalasë në formë të rrumbullakët është 1200 metra. Muret janë ndërtuar prej guri dhe kalaja përbëhet nga 12 kulla.

Kalaja e Gaziantepit në majë të një kodre në qendër të qytetit

Kalaja është rinovuar shumë herë dhe mori formën e saj përfundimtare në vitin 2000. Sot, kalaja është përdorur si Muzeu Panoramik i Mbrojtjes dhe Heroizmit të Gaziantepit, dhe një dokumentar në lidhje me mbrojtjen e qytetit kundër trupave pushtuese franceze pas rënies së Perandorisë Osmane shkon në mënyrë periodike.

ReferimeRedakto

37°03′59″N 37°23′00″E / 37.0664°N 37.3833°E / 37.0664; 37.3833