Kamaboko (Japonisht: 蒲 鉾: か ま ぼ こ) është një lloj surimi i kuruar, një prodhim deti i përpunuar i zakonshëm në kuzhinën japoneze.

Kamaboko rozë dhe e bardhë

Bëhet duke formuar peshq të ndryshëm të bardhë të zbardhur me pure natyralë ose të bërë nga njeriu dhe aromatizues në bukë të veçantë, të cilat më pas janë avulluar derisa të gatuhen plotësisht dhe të qëndrueshme. Këto janë prerë në feta dhe shërbehen ose të pa ngrohura (ose të ftohura) me salca të ndryshme zhytëse, ose u shtohen supave të ndryshme të nxehta, orizit ose pjatave të petës. Kamaboko shpesh shitet në bukë gjysmërrethore, disa që paraqesin modele artistike, siç është spiralja rozë në secilën fetë narutomaki, të quajtur pas vorbullën e njohur të baticës pranë qytetit japonez të Narutos. Në prefekturën Miyagi Sasa-Kamaboko (笹 か ま ぼ こ) është një variacion rajonal kamaboko, me ngjyrë të bardhë të zbehtë, i formuar në formën e gjetheve të bambusë dhe shpesh skuqet lehtë menjëherë para se të shërbehet.

Kamaboko me lëkurë të kuqe dhe të bardha shërbehen zakonisht në darkat festive, pasi kuqja dhe e bardha konsiderohet se sjellin fat të mirë.

Kamaboko është bërë në Japoni që nga shekulli XIV e.r dhe tani është në dispozicion pothuajse në të gjithë botën. Kanikama e produkteve të mishit të gaforreve të simuluara (e shkurtër për kani-kamaboko) është forma më e njohur e surimit në Perëndim. Në Japoni, chīkama e parapaketuar (djathë plus kamaboko) shitet zakonisht në dyqanet e komoditetit. Në qytetin e Uwajima, një lloj kamaboko i skuqur i quajtur jakoten është i njohur.

Organizata Kamaboko e Japonisë specifikoi 15 nëntorin për Ditën e Kamaboko të themeluar në vitin 1983.