Aargau është një nga kantonet më në veri të Zvicrës. Përbëhet nga rrjedha e ulët e lumit Aare, prandaj kantoni quhet Aar-gau (që do të thotë distrikti i Aares).

Aargau
Aargau
Flag of Aargau
Official seal of Aargau
Location of Aargau
Area rank10ti
Population
 • Total573.654
 • Rank4ti

HistoriaRedakto

Gjatë periudhës së hershme mesjetare, Argovia ose Argowe ishte një rajon i diskutueshëm që kufizohej ,es dukatëve të Alamannias dhe Burgonjës. Një linjë e familjes von Wetterau, në mënyrë të ndërpreë mbajti kontenë e Aargaut nga viti 750 deri në vitin 1030, kur ata e humbën atë (ndërkohë kishin marrë dhe emrin von Tegerfelden). Nga zhdukja e dinastisë së Hohenshtaufenëve, Habsburgët e kishin këtë zonë nën kontroll nga viti 1254 deri në vitin 1415 dhe shumë kështjella të saj kohe që sot ekzistojnë akoma qëndrojnë (shembuj përfshijnë kështjellat Habsburg, Lenzburg, Tegerfelden, Bobikon, Stin dhe Wildegg). Habsburgët themeluan një numër manastiresh (disa prej tyre kanë rezistuar si p.sh., në Wettingen dhe Muri), mbyllja e të cilave nga qeveria në vitin 1841 ishte një faktor kontribues në fillimin e luftës civile zvicerane – Lufta Sonderbund – në vitin 1847.

HidrografiaRedakto

DemografiaRedakto

EkonomiaRedakto

KulturaRedakto

SportiRedakto

ReferimetRedakto