Kapitalizmi është një sistem ekonomik i karakterizuar nga pronësia private e të mirave kapitale, nga sistemi i çmimeve, nga prodhimi dhe nga shpërndarja e të mirave dhe shërbimeve nëpërmjet konkurrencës dhe tregut të lirë.[1] Kapitalizmi është në të njëjtën kohë edhe një sistem ekonomik, edhe një lloj organizimi shoqëror, që derivon vetiu nga marrëdhëniet vullnetare mes njerëzve - ndryshe nga socializmi që është një sistem i planifikuar dhe drejtuar nëpërmjet forcës. Mendime të pasakta që thonë se ai është sistemi ekonomik dominues në botë, gjë që nuk është e vërtetë meqë pjesa më e madhe janë ekonomi mikse ku ka ndërhyrje shtetërore.

Kapitalizmi dhe liria politikeRedakto

Në librin e vet The Road to Serfdom, ekonomisti dhe filozofi Friedrich Hayek shpjegon se liria ekonomike e ofruar nga kapitalizmi është një kusht i nevojshëm për lirinë politike. Ai argumenton se mekanizmat e tregut janë e vetmja mënyrë për të vendosur se çfarë duhet prodhuar dhe si duhet shpërndarë prodhimi pa u përdorur forca.[2]

Milton Friedmani, Andrew Brennani dhe Ronald Reagani promovonin të njëjtat argumente dhe pikëpamje. Friedmani shpjegonte se veprimet e një ekonomie të qëndërzuar shoqërohen gjithnjë me një shtypje politike. Transaksionet në një ekonomi tregu janë vullnetare, dhe diversiteti i gjerë që mundësohet nga aktiviteti vullnetar është një kërcënim thelbësor për liderët politikë dhe e dobëson ndjeshëm fuqinë e tyre për dhunë. Një pjesë e pikëpamjeve të Friedmanit ndaheshin edhe nga Keynesi, i cili besonte se kapitalizmi është jetësor për lirinë për të mbijetuar dhe prosperuar.[3]

Shkrimtaria dhe filozofia Ayn Rand ngriti një sistem moral pozitiv në mbrojtje të kapitalizmit laissez-faire. Këtë e bëri në vepra të famshme dhe shumë të shitura si Revolta e Atlasit (Atlas Shrugged) dhe Capiitalism: The Unknown Ideal. Ajo argumentonte se kapitalizmi duhet mbështetur duke u nisur nga bazat moralt dhe jo vetëm nga bazat e përfitimit praktik.[4][5] Ayn Rand ka pasur dhe ka një ndikim të madh mbi konservatorët dhe libertarianët, veçanërisht në lëvizjen Tea Party.[6]

Kapitalizmi dhe shoqëriaRedakto

Historikisht sistemet kapitaliste janë mbështetëse dhe fuqizuese të lirive individuale dhe të standardit të jetesës së njerëzve.[7] Në të kundërt shoqëritë që janë përpjekur të instalojnë sisteme ekonomiko-shoqërore jo-kapitaliste (socialiste) kanë rënë pashmangshmërisht në tirani dhe represion të lirive dhe të drejtave themelore të individëve. Për shembull, Venezuela, pavarësisht se përpara sundimit të Hugo Chavezit nuk ishte një vend perfekt, me shtetëzimin e industrive ka përfunduar në një krizë të thellë ekonomike, për më tepër duke shkaktuar një fuqizim dhe centralizim të pushtetit në duart e Chavezit.

Shoqëritë kapitaliste gjithashtu kanë standarde më të larta jetese (PPB, edukim, shëndetësi, varfëri të ulët) krahasuar me vende që aplikojnë sisteme jo-kapitaliste. Kina, që kur është hapur ndaj ekonomisë kapitaliste dhe vlerave të saj në vitet 1980-të, ka filluar të ketë prosperitet dhe zhvillim.

Citime mbi kapitalizminRedakto

"Kapitalizmi në thelp është sistemi ekonomik i të varfërve. Ishte ky që u lejoi njerëzve me origjinë modeste të kenë të drejta ekonomike në një mënyrë që më parë e kishte vetëm fiskikëria dhe borgjezia. Kështu kapitalizmi në thelp është një mjet që njerëzit e varfër të kenë prosperitet." - Hernando de Soto, intervistë në PBS, mars 2001

Shiko edheRedakto

Referime dhe shënimeRedakto

  1. ^ "Capitalism." Dictionary and Thesaurus - Merriam-Webster Online.
  2. ^ Friedrich Hayek (1944). The Road to Serfdom. University Of Chicago Press. ISBN 0-226-32061-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Bellamy, Richard (2003). The Cambridge History of Twentieth-Century Political Thought. Cambridge University Press. fq. 60. ISBN 0-521-56354-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Burns, Jennifer (2006). "Godless Capitalism: Ayn Rand and the Conservative Movement". përmbledhur nga Lichtenstein, Nelson (red.). American Capitalism: Social Thought and Political Economy in the Twentieth Century. Philadelphia: University of Pennsylvania Press. fq. 282–283. ISBN 978-0-8122-3923-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Den Uyl, Douglas; Rasmussen, Douglas (1984). "Capitalism". përmbledhur nga Den Uyl, Douglas; Rasmussen, Douglas (red.). The Philosophic Thought of Ayn Rand. Chicago: University of Illinois Press. fq. 173–174. ISBN 0-252-01033-7. OCLC 9392804. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri i panjohur |lastauthoramp= është injoruar (sugjerohet |name-list-style=) (Ndihmë!)
  6. ^ Weiss, Gary (2012). Ayn Rand Nation: The Hidden Struggle for America's Soul. New York: St. Martin's Press. fq. 14–16. ISBN 978-0-312-59073-4. OCLC 740628885. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Ludwig von Mises. XXI. Work and Wages, 2. Joy and Tedium of Labor, Human Action,