Karta e zërit (ang. sound card apo audio card) është karta përgjegjëse për përpunimin e zërit në kompjuter.

Një karte zëri

Një kartë zëri tipikë përmban një chip zëri, i cili ka një konvertues digjital në analog, që konverton të dhënat digjitale në formatin analog. Sinjali i daljes është i lidhur me një amplifikator, me kufiet, ose pajise të jashtme duke përdorur lidhje standarde, lidhësin TRS apo RCA.

Qëllimi kryesor i pllakës amë është mbajtja e përbërësve të tjerë shtesë të kompjuterit, ushqimi i tyre me rrymë elektrike, dhe ndërlidhja e tyre për funksionimin e sistemit.

Përbërësit dhe funksionimi

Redakto

Përmasat fabrikore

Redakto

Shiko edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto