Një kazan është një lloj tenxhere e specializuar për ujë të vluar, zakonisht me kapak, grykë dhe dorezë, ose një pajisje e vogël elektrike kuzhine me formë të ngjashme që funksionon në mënyrë të pavarur. Kazanët mund të ngrohen ose duke i vendosur në sobë, ose me elementin e tyre të brendshëm të ngrohjes elektrike në versionet e pajisjes. Siç tregohet nga emri i tij, kazan përdoret shpesh si enë çaji për të bërë çaj ose për të përgatitur një tisane. Disa versione shumë moderne bëjnë më shumë sesa thjesht zierjen e ujit, dhe gjithashtu bëjnë çajin dhe e mbajnë të ngrohtë.

Një kazan elektrik i bardhë modern Philips

Kazanet me sobë Redakto

Një kazan modern me sobë është një enë metalike, me një fund të sheshtë, që përdoret për të ngrohur ujin në një sobë ose pianurë.[1] Zakonisht kanë një dorezë sipër, një grykë dhe një kapak. Disa kanë gjithashtu një bilbil avulli që tregon kur uji ka arritur pikën e vlimit.

Kazanët zakonisht bëhen me çelik inox, por mund të bëhen edhe nga bakri ose metale të tjera.

Kazanet elektrike Redakto

Në vendet me rrymë elektrike 200–240 V, kazanët elektrikë zakonisht përdoren për të zier ujin pa nevojën e një sobë. Elementi i ngrohjes zakonisht është plotësisht i mbyllur, me një fuqi prej 2–3 kW. Kjo do të thotë që tërheqja e rrymës për një kazan elektrik është deri në 13 A, që është një pjesë e konsiderueshme e rrymës së disponueshme për shumë shtëpi: siguresa kryesore e shumicës së shtëpive varion midis 20 dhe 100 ampera. Në vendet me rrymë elektrike 120 V tërhiqet dy herë më shumë rrymë për të njëjtën fuqi. Në disa nga këto vende, kazanët elektrikë, megjithëse janë të disponueshëm, janë më pak të popullarizuar pasi shumica e prizave elektrike janë të kufizuara me rrymë në sigurimin e rreth 1,5 kW dhe kazanët ngrohen shumë më ngadalë.[2][3]

Në dizajnet moderne, pasi uji të ketë arritur pikën e vlimit, kazani çaktivizohet automatikisht, duke parandaluar që uji të vlojë dhe të dëmtojë elementin ngrohës. Një dizajn më i drejtë, kazani elektrik i stilit "ibrik", mund të jetë më ekonomik për t'u përdorur, pasi edhe një filxhan ujë do ta mbajë elementin të mbuluar.

Referime Redakto

  1. ^ "Electric Tea Kettle" (në anglisht). MadeHow.com. Marrë më 30 korrik 2012.
  2. ^ Spector, Dina (24 dhjetor 2015). "Why Europeans use electric kettles but Americans don't". Business Insider (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 21 shtator 2017. Marrë më 20 shtator 2017.
  3. ^ Didovich, Natalia (10 mars 2017). "The common Kiwi kitchen essential Americans don't use". Stuff (në anglisht). Marrë më 20 shtator 2017.