Kintex është një kompani shtetërore bullgare, e themeluar në Sofje, Bullgari, në vitin 1966.

Deri në 1992 pjesë thellbësore e Shërbimit Sekret të Partisë Komuniste Bullgare, Komiteti për Sigurinë Shtetërore, Kintex ishte një korporatë e import-eksportit, e cila kontrollonte shitjen e gjithçkaje nga cigaret tek armët e rënda. Kintex ishte përgjegjës për shitjen e armëve të kontrabandistëve dhe terroristëve, së bashku me mbështetjen e partive politike të krahut të djathtë dhe të krahut të majtë, në Turqi, në vitet 1970. [1]

Kontrabandist i kontrabandësRedakto

Eksporti i parë i madh i armëve nga Bullgaria në Algjeri në 1961-1962. Kintex mbante tri baza në Sofje për të ngarkuar mallra të kontrabanduara . Këto dërgesa u transportuan nga deti në Turqi, duke udhëtuar nëpër portet e Varnas dhe Burgas . Ato u transportuan në bordin e anijeve bullgare ose të huaja. Kintex realizoi një të ardhur vjetore nga kontrabandimi i mallrave prej $5 milion deri në 15 milion dollarë. Në vitet e para paratë u transportuan me valixhe. Pas vitit 1985, pagesat u bënë nëpërmjet kompanive ndërkufitare të cilat u krijuan nga siguria e shtetit bullgar dhe nga ministria e tregtisë së jashtme, zakonisht në zonat me detë të hapur . Këto subjekte u mbrojtën nga qytetarët lokalë të cilët ishin agjentë të policisë sekrete. [2]

Epoka post-komunisteRedakto

Aktualisht Kintex është vendosur në 66, Bulevardin James Bourchier, 1407 Sofje. Për më shumë se katër dekada biznesi ka bërë kontrata për të furnizuar prodhimin teknik ushtarak, armatimin dhe municionin. Ajo ka realizuar projekte inxhinierike në Afrikë, Azi dhe në Lindjen e Mesme .

Në vitin 1992 Kintex u ndryshua në një kompani të qeverisur nga ligji komercial, i cili kufizonte aksionet e saj. E drejta tregtare hyri në fuqi në Bullgari në vitin 1992. Të gjitha aksionet e saj janë në pronësi të shtetit. Kintex është i licencuar për eksportin, importin dhe rieksportimin e produkteve për ushtrinë dhe policinë bullgare . [3]

ReferimetRedakto

  1. ^ The Time Of The Assassins, Claire Sterling, New York City, Holt, Rinehart, Winston, 1985, pp. 84–86.
  2. ^ Kintex at Novinite.com, internet article, retrieved on August 24, 2009.
  3. ^ Bulgarian Defensive Industry Association Arkivuar 7 korrik 2011 tek Wayback Machine, internet article, retrieved on August 24, 2009.

Linqe te jashtmeRedakto