Në klasifikimin biologjik, klasa ( Latin: classis ) është një gradë taksonomike, si dhe një njësi taksonomike, një takson, në atë gradë. Të tjera rangje të njohura në rendin zbritës të madhësisë janë jeta, domeni, mbretëria, filumi, rendi, familja, gjina dhe specia, dhe klasa (Class) e cila ndodhet midis filumit dhe rendit.

Klasifikimi biologjik

Klasa si një gradë e veçantë e klasifikimit biologjik që ka emrin e vet të veçantë (dhe jo vetëm të quajtur gjini të nivelit të lartë (genus sumum) ) u prezantua për herë të parë nga botanisti francez Joseph Pitton de Tournefort në klasifikimin e tij të bimëve që shfaqeshin në veprën e tij Elements de botanique, 1694.

Sado që të jetë i disponueshëm një përkufizim i përgjithshëm i një klase, ai është konceptuar historikisht si përqafim i taksave që kombinojnë një shkallë të veçantë të organizimit - d.m.th një 'nivel kompleksiteti', i matur në kuptimin e mënyrës se si diferencohen sistemet e tyre të organeve në rajone të dallueshme ose nën-organet - me një lloj të veçantë ndërtimi, që do të thotë një planifikim të veçantë të sistemeve të organeve. [1] Përbërja e secilës klasë përcaktohet përfundimisht nga gjykimi subjektiv i taksonomistëve . Shpesh nuk ka ndonjë marrëveshje të saktë, mes taksonomistëve të ndryshëm që marrin pozicione të ndryshme. Nuk ka rregulla objektive për të përshkruar një klasë, por për kafshët e njohura ka të ngjarë të ketë konsensus.

Klasa është konsideruar si niveli më i lartë i hierarkisë taksonomike deri kur George Cuvier paraqiti të ashtuquajturin embranchements, i njohur në fillim të shekullit të nëntëmbëdhjetë, si rende nga Ernst Haeckel, [2].

Shiko gjithashtu Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Huxley, Thomas Henry (1853). Henfrey, Arthur (red.). Scientific memoirs, selected from the transactions of foreign academies of science, and from foreign journals. Natural history (në anglisht). Taylor and Francis. doi:10.5962/bhl.title.28029.
  2. ^ Collins, A.G., Valentine, J.W. (2001). "Defining phyla: evolutionary pathways to metazoan body plans." Arkivuar 27 prill 2020 tek Wayback Machine Evol. Dev. 3: 432-442.