Një spital i vogël se një spital është quajtur përgjithësisht një klinikë, dhe shpesh është drejtuar nga një agjenci qeveritare për shërbimet e kujdesit shëndetësor, ose një partneritet privat e mjekëve (në vende ku praktikë private është e lejuar). Klinikat vetëm në përgjithësi ofrojnë shërbime ambulatore.

Klinika

Një klinikë (ose një klinikë ambulatore) është një strukturë e vogël privat apo publik shëndetësor që është i përkushtuar për kujdesin e outpatients, shpesh në një komunitet, në dallim nga spitalet më të mëdha, të cilat gjithashtu trajtojnë inpatients. Disa të rriten të institucioneve të tilla të mëdha si spitale të mëdha, ndërsa mbajtjen klinikë emrin. Këto janë të lidhura shpesh me një spital ose në shkollë mjekësore.

Praktikë klinikat Përgjithshme drejtohen nga një ose disa praktikues të përgjithshme ose menaxherë praktikë. Klinikat Fizioterapia janë drejtuar zakonisht nga fizioterapistė dhe klinikat psikologji nga psikologët klinik, dhe kështu me radhë për çdo profesion shëndetësor. Disa klinika janë operuar në shtëpi nga punëdhënësit, organizatat qeveritare apo spitale dhe disa shërbime klinike janë të jepen me korporata private, të specializuar në ofrimin e shërbimeve shëndetësore. Në Kinë, për shembull, pronarët e këtyre klinikave nuk kanë arsim formal mjekësore. Kujdesi shëndetësor në Indi, Kinë, Rusia dhe Afrika është dhënë në zonat rurale të madh nga klinikat shëndetësore celular ose dispensaries rrugë, disa prej të cilave praktikat tradicionale të integruar shëndetësor. Në Indi këto klinika të mjekësisë tradicionale ofrojnë Ayurvedic dhe unani bimor praktikë mjekësore. Në secilin prej këtyre vendeve mjekësi tradicionale tenton të jetë një praktikë e trashëguar

Etimologjia

Redakto

Fjala rrjedh nga klinein greke do të thotë të shpatin, ligët ose mbështeteshin. Prandaj Kline një shtrat apo krevat, klinikos pjerrët ose janë mbështetur dhe për të clinicus Latine [1]. Një përdorim në fillim të fjalës klinikë ishte, "ai që pranon pagëzimin në një shtrat të sëmurë"[2]. Klinika psikoanalitike tradicionalisht përbëhet nga individi zakonisht i mbështetura në një shtrat dhe psikoanalisti.

Funksioni

Redakto

Funksion të klinikave do të ndryshojnë nga vendi në vend. Për shembull, një praktikë e përgjithshme lokale të drejtuar nga një mjek i përgjithshëm i vetëm do të sigurojë kujdes primar shëndetësor, dhe do të drejtohet zakonisht si një përkujdesje për-biznes fitim nga pronari, ndërsa një klinikë të specializuar qeveria mund të sigurojë subvencionuar shëndetësor të specializuar.

Disa klinika të funksionojë si një vend për njerëz me lëndime ose sëmundje të vijnë dhe të shihet nga infermiere përzgjedhje ose punëtor tjerë shëndetësor. Në këto klinika, dëmtim ose sëmundje serioze nuk mund të jenë të mjaftueshme që kërkojnë një vizitë në një dhomë urgjente, por personi mund të zhvendoset në një nëse kërkohet. Trajtimi në këto klinika shpesh është më pak e shtrenjtë se ajo do të jetë në një departament i plagosur. Gjithashtu, ndryshe nga një ER këto klinika janë shpesh jo të hapur mbi një bazë 7 x 24 x 365. Ata nganjëherë kanë qasje në pajisje diagnostikuese të tilla si makinat X-ray, veçanërisht nëse klinika është pjesë e një strukture më të madhe. Mjekët në klinika të tilla shpesh mund të referohen pacientët e specialistëve, nëse lind nevoja.

Llojet

Redakto
  • Në Shtetet e Bashkuara, një klinikë falas ofron falas ose me kosto të ulët të kujdesit shëndetësor për ata që pa sigurim.
  • Një Klinika me pakicë bazë është vendosur në supermarkete dhe shitore të ngjashme me pakicë të ecin në sigurimin e kujdesit shëndetësor, të cilat mund të plotësohen nga praktikuesit infermiere.
  • Një gjeneral jashtë klinikë pacientit është një klinikë ofron një diagnoza e komunitetit të përgjithshëm ose trajtime pa një qëndrim gjatë natës.
  • Një Poliklinika është një vend ku një gamë të gjerë të shërbimeve të kujdesit shëndetësor (diagnostifikimi përfshirë) mund të merren pa nevojë për një qëndrim gjatë natës.
  • Një klinikë specialist është një klinikë me diagnozën në thellësi apo trajtim të sëmundjeve të pjesëve të veçanta të trupit. Ky lloj i klinikës në kontrast me të përgjithshme jashtë klinikave pacient, i cili merret me sëmundjet e përgjithshme.
  • Të bëjë klinikën e shëndetit seksual me seks-lidhje me probleme, si parandalimin dhe trajtimin e infeksioneve seksualisht të transmetueshme.
  • Një klinikë pjellori synon të ndihmojë ato çifte dhe individë të bëhet me barrë.
  • Një klinikë aborti është një spital për sigurimin e llojeve të caktuara të pacientëve të kujdesit mjekësor, duke përfshirë aborti për femrat. Qendra e klinikave të tilla mund të jenë publike ose praktika mjekësore private mjekësore.