Një spital është një institucion për kujdesin shëndetësor që garanton trajtimin e pacientit nga personeli i specializuar dhe pajisjet, dhe shpesh, por jo gjithmonë për ofrimin e më-pacient qëndron afat.

Ndërtesa e re e Spitalit Trnava në Trnava, Sllovaki. Një pamje nga perëndimi.

Sot, spitalet zakonisht janë të financuara nga shteti, nga organizata shëndetësore (për fitim apo pa qëllim fitimi) kompanitë e sigurimit shëndetësor ose organizatave bamirëse, duke përfshirë direkt nga donacionet bamirëse. Në histori, megjithatë, spitale shpesh ishin themeluar dhe financuar nga urdhrat fetare apo individëve bamirëse dhe udhëheqësve. Në mënyrë të ngjashme, spitalet moderne-ditës janë të punësuara kryesisht nga mjekë profesional, kirurgët, dhe infermierë, ndërsa në histori, kjo punë zakonisht është bërë nga urdhrat themelimit fetare ose nga vullnetarët.

Etimologjia

Redakto

Gjatë mesjetës në spital mund të shërbejë funksione të tjera, të tilla si për almshouse, hostel dobët për pelegrinët, apo shkolla në spital. Emri vjen nga hospes latinisht (host), i cili gjithashtu është rrënjë për hotelin në anglisht fjalët, hotel, dhe mikpritjen. Hotel modern fjalë rrjedh nga fjala frëngjisht hostel, i cili paraqiti një heshtur s, larguar përfundimisht nga fjala për të lënë një theks lakor në hotel modern frëngjisht. Fjalë gjithashtu ka të bëjë me fjalën Sanskrit "Ispital" dhe gjermane "Spital".

Ciklit të lartë të fjalës pak ndryshon në varësi të folme. Në ShBA, në spital zakonisht kërkon një artikull, në Britani dhe gjetkë, fjala është përdorur normalisht pa një artikull kur ajo është objekt i një parafjalë dhe kur iu referuar një pacient ("në / për në spital" vs "në / në spital"), në Kanada, i përdor të dyja janë gjetur.

Llojet

Redakto

Disa pacientë të shkoni në spital vetëm për diagnozën, trajtimin, ose terapi dhe pastaj largohen outpatients pa qëndruar gjatë natës, ndërsa të tjerët janë të "pranuar" dhe të qëndrojnë gjatë natës ose për disa javë apo muaj inpatients. Spitalet zakonisht dallohen nga llojet e tjera të pajisjeve mjekësore nga aftësia e tyre për të pranuar dhe të kujdesen për inpatients dhe të tjerët janë përshkruar shpesh si një klinikë.

Spitalet e Përgjithshëm

Redakto

Mirë-njohur lloj spitali është spitali i përgjithshëm, i cili është ngritur për të trajtuar me shumë lloje të sëmundjes dhe lëndimit, dhe zakonisht ka një departament urgjente për t'u marrë me kërcënime të menjëhershme dhe urgjente për shëndetin. Një spital i përgjithshëm në mënyrë tipike është objekti kryesor të kujdesit shëndetësor në rajon, me një numër të madh të shtretër për kujdes intensiv dhe kujdesit afat-gjatë dhe objekteve të specializuar për kirurgji, kirurgji plastike, lindjes, laboratore bioassay, dhe kështu me radhë. Qytetet e mëdha mund të ketë shumë spitale disa të madhësive të ndryshme dhe objekteve. Disa spitale, sidomos në Shtetet e Bashkuara, kanë vetë shërbimin e tyre ambulancës.

Spitalet e Specializuara

Redakto

Llojet e spitaleve të specializuara përfshijnë qendrat e traumave, spitalet e rehabilitimit, spitalet e fëmijëve, të moshuarit (geriatric) spitalet, dhe spitale për trajtimin e nevojave mjekësore specifike të tilla si probleme psikiatrike (shih spital psikiatrik), kategorive të disa sëmundje, dhe kështu me radhë.

Një spital mund të jetë një ndërtesë të vetme apo një numër i ndërtesave në një kampus. Shumica e spitaleve me para të shekullit njëzet-origjina filloi si një ndërtesë dhe evoluar në kampuset. Disa spitale janë të lidhur me universitetet për kërkime mjekësore dhe trajnimin e personelit mjekësor të tilla si mjekë dhe infermiere, i quajtur shpesh spitale mësimore. Mbarë botën, shumë spitale janë drejtuar në një bazë jo-fitimprurëse nga qeveritë ose organizatat bamirëse. Brenda Shtetet e Bashkuara, shumë spitale janë pa qëllim fitimi.

Një spital kombinon mësimin ndihmë të pacientëve me mësim për studentët e mjekësisë dhe të infermiereve dhe shpesh është i lidhur në një shkollë mjekësore ose në shkollë pleqsh. Disa nga këto janë të lidhur me universitetet

Klinikat

Redakto

Një spital i vogël se një spital është quajtur përgjithësisht një klinikë, dhe shpesh është drejtuar nga një agjenci qeveritare për shërbimet e kujdesit shëndetësor, ose një partneritet privat e mjekëve (në vende ku praktikë private është e lejuar). Klinikat vetëm në përgjithësi ofrojnë shërbime ambulatore dhe urgjente.

Departamentet

Redakto

Krevat reanimacion dhomë pas një ndërhyrje të traumave, duke treguar shumë pajisje teknike të spitaleve moderne Repart Empty dhe shtretër hekuri në një spital në Kharkovit, Ukrainë.

  • Shiko edhe: spitalet ndryshojnë shumë në shërbimet që ata ofrojnë dhe për këtë arsye, në departamentet që kanë. Ata mund të kenë shërbime të tilla të mprehta si një departament jashtëzakonshme ose trauma specialist qendër, djeg njësi, kirurgji, ose kujdes urgjente. Këto mund pastaj të mbështetet nga specialist më shumë njësi të tilla si kardiologjisë ose njësi koronare kujdes, njësia e kujdesit intensiv, neurologji, qendra e kancerit, dhe obstetrikë dhe gjinekologji.

Disa spitale do të ketë departamente pacient i jashtëm dhe disa do të ketë njësi kronike trajtim të tilla si shërbimet shëndetësore të sjelljes, stomatologji, dermatologji, repartin psikiatrik, shërbimet e rehabilitimit, dhe terapi fizike.

Njësive të përbashkëta mbështetje të përfshijë një punishte barnash në spital ose farmaci, patologji, radiologji dhe, dhe jo-ana mjekësore, shpesh nuk janë të dhënat mjekësore të departamenteve dhe/ose lirimin e departamentit të informacionit.

Historia

Redakto

Në kulturat e lashta, fesë dhe mjekësisë ishin të lidhura. Institucionet e hershme e dokumentuar me qëllim për të siguruar shëron ishin tempuj egjiptian. Tempujve klasik grek dedikuar për shërues-Asclepius zot mund të pranoj të sëmurë, i cili do të presë për udhëzim prej hyjnisë në një ëndërr. Romakëve miratoi adhurimin e tij. Nën emrin e tij Æsculapius romak, ai ishte i pajisur me një tempull (291 p. e. s.) në një ishull në Tiber në Romë, ku riteve të ngjashme janë kryer.

Singalez (Sri Lankans) mund të ketë qenë përgjegjës për futjen e konceptit të spitaleve dedikuar për pjesën tjetër të botës. Sipas Mahavamsa, kronika e lashtë të familjes mbretërore Sinhalese, shkruar në shekullin e gjashtë pas Krishtit, Mbretit Pandukabhaya (shekullin e katërt para Krishtit) nuk kishin gënjyer-në shtëpitë dhe spitaleve (Sivikasotthi-Sala) ndërtuar në pjesë të ndryshme të vendit. Kjo është dëshmi e hershme e dokumentuar ne kemi institucionet dedikuar posaçërisht për kujdesin e sëmurë kudo në botë. Mihintale Spitali është më i vjetër në botë. Rrënojat e spitaleve të lashtë në Sri Lanka janë ende në ekzistencën e saj në Mihintale, Anuradhapura, dhe Medirigiriya.

Institucionet e krijuar posaçërisht për t'u kujdesur për keq edhe në fillim u shfaq në Indi. Mbretit Ashoka thuhet se ka themeluar të paktën tetëmbëdhjetë spitalet ca. 230 pes, me mjekët dhe personelin pleqsh, që përballohen nga shpenzimet e thesarit mbretëror. Stanley Finger (2001) në librin e tij "Origjina e Neuroscience: A History of eksplorimet Into Brain Function, përmend një dekret Ashokan përkthehet si: "Kudo King Piyadasi (Asoka) ngriti dy llojet e spitale, spitale për njerëz dhe spitale për kafshët. Ku nuk ka shërim për njerëzit e bimëve dhe të kafshëve, ai urdhëroi që ata të blerë dhe mbjellë. "Mirëpo Dominik Wujastyk e Universitetit College London vë në dyshim këtë, duke argumentuar se urdhër tregon se Ashoka ndërtuar shtëpi të tjera (për udhëtarët) në vend të spitaleve, dhe se kjo ishte keqinterpretuar për shkak të referimit të bimëve mjekësore.

Spitali i parë mësimor ku studentët ishin të autorizuar për ushtrimin e mrthodically për pacientët nën mbikëqyrjen e mjekëve si pjesë e arsimimit të tyre, ishte Akademia e Gundishapur në Perandorinë persiane. Një ekspert ka argumentuar se "në një masë shumë të madhe, kredi për gjithë sistemin spitalor duhet të jepet në Persi".

Perandoria romake

Redakto

Romakëve krijuar valetudinaria për kujdesin e robërve të sëmurë, gladiators, dhe ushtarë rreth 100 p. e. s., dhe shumë prej tyre janë identifikuar nga arkeologji më vonë. Ndërsa ekzistenca e tyre konsiderohet e provuar, nuk ka dyshim mbi atë se nëse ata ishin si të gjerë siç ishte menduar dikur, si shumë janë identifikuar vetëm sipas shtrirjes e ndërtimit të mbetet, dhe jo me anë të mbijetuar regjistrimet ose gjen i mjeteve mjekësore.

Miratimin e krishterimit si fe shtetërore e Perandorisë Romake kope një zgjerim i shërbimeve të kujdesit. Këshilli i parë i Nicesë në vitin 325 pas Krishtit i bëri thirrje kishës që të sigurojë, veja e varfër të sëmurë, dhe të huajt. Ai urdhëroi ndërtimin e një spitali në çdo qytet katedrale. Ndër më të hershme ishin ndërtuar nga mjeku Sampson Shën në Konstandinopojë dhe nga Vasili, peshkopi i Cezare. Fundit u bashkangjitur në një manastir dhe siguruar strehim për të varfërit dhe të udhëtarëve, si dhe trajtimin e sëmurë dhe i pafuqishëm. Nuk ishte një seksion të veçantë për lebrozë.

Persisë mesjetare dhe Islami

Redakto

Spital hershme regjistruar në botën mesjetare islamike ishte ajo e Al-Walid ibn 'Abdul Malik (sundoi 705–715 er), të cilat ai ndërtoi në 86 AH (706–707 er). Kjo disi resembled bimaristan persisht dhe nosocomia bizantine, por ishte më e përgjithshme, siç është zgjeruar shërbimet e saj për të lebrozë, e pavlefshme, dhe popullin e varfër. Gjitha trajtimi dhe kujdesi ishte falas dhe nuk ishte më shumë se një mjek i punësuar në këtë spital.

Në botën islame mesjetare, fjala "bimaristan" është përdorur për të treguar një themelimit ku i sëmurë u mirëpritën dhe kujdesej për nga stafi i kualifikuar. Në këtë mënyrë mjekët mysliman shquar ndërmjet një spital dhe një azil, azil, depo ushqimesh, apo të sëmurit ne lëkurë-shtëpi, të cilat ishin më të shqetësuar me izolimi i sëmurë dhe i çmendur (i çmendur) nga shoqëria se ofruar atyre një kurë. Disa kështu e konsiderojnë spitaleve mesjetar Bimaristan si "spitalet e parë" në kuptimin modern të fjalës.

Spital parë në Egjipt u hap në 872 pas Krishtit dhe pas spitalet publike, nisur nga të gjithë mbi perandorinë nga Spanja dhe Maghrib në Persi. Si sistem i zhvilluar, fizikante dhe kirurge u caktuan që i dha leksione për studentët e mjekësisë dhe diploma të lëshuara për ata që janë konsideruar si i kualifikuar për të praktikuar – një paralele e hershme në shkolla moderne mjekësore. Spital psikiatrik të parë u ndërtua në Bagdad në 705. Shumica e spitaleve të tjera islame gjithashtu shpesh kishte reparte e tyre dedikuar për shëndetin mendor.

Midis shekujve tetë dhe dymbëdhjetë er spitalet mysliman zhvilluar një standard të lartë të kujdesit. Spitalet në Bagdad, në shekujt e nëntë dhe të dhjetë të punësuar deri njëzet e pesë mjekëve e stafit dhe kishte reparte të veçanta për kushte të ndryshme. Al-spital Qairawan dhe xhami, në Tunizi, ishin ndërtuar nën sundimin Aghlabid në 830 er dhe ishte e thjeshtë, por në mënyrë adekuate të pajisura me salla të organizuar në dhoma e pritjes, një xhami dhe një banjo të veçantë. Spital punësuar infermieret femër, duke përfshirë edhe infermjeret Sudani. Përveç mjekëve të rregullt i cili mori pjesë të sëmurë, ka qenë el-fukaha Badan, një lloj fizio-terapistė fetare, grup i dijetarëve fetar të cilit shërbimeve mjekësore të përfshira gjakderdhje, kockave vendosjen, dhe cauterisation. Gjatë sundimit osman, kur spitalet arriti një dallim të veçantë, Sulltan Bajazid II ndërtuar një spital psikiatrik dhe madrasa mjekësore në Edirne, dhe një numër të spitaleve të tjera të hershme u ndërtuan edhe në Turqi.

Evropë mesjetare

Redakto

Hospicio Cabanas ishte spitali më i madh në Amerikë kolonial, në Guadalajara, Mexico Kisha në Invalides Les në Francë tregon shpesh lidhje të ngushtë mes spitaleve historike dhe kishat Kanceri Spitali në Universitetin e Floridës

Spitalet mesjetare në Evropë pasoi një model të ngjashëm me Bizantin. Ata ishin të bashkësive fetare, me kujdes nga murgj dhe murgesha (një term i vjetër në frëngjisht për spital është hotel-dieu "hotel i Zotit"). Disa ishin bashkangjitur në manastire të tjerat ishin të pavarur dhe kishte endowments e tyre, zakonisht të pronës, e cila ka dhënë të ardhurat për mbështetjen e tyre. Disa spitale ishin shumë-funksionale, ndërsa të tjerët ishin themeluar për qëllime specifike të tilla si spitalet lebroz, ose si refuges për të varfër, ose për pelegrinët: nuk kujdesej për të gjithë të sëmurë. Spitalin e parë spanjoll, i themeluar nga peshkopi Masona vizigot Katolike në 580 në Merida, ishte një xenodochium projektuar si një han për udhëtarët (shumica pelegrinë në tempullin e Eulalia e merida) si edhe si një spital për qytetarët dhe fermerët lokal. Ndihmë spitalit përbëhej nga fermat të ushqejnë pacientët e vet dhe të ftuar.

Shekulli Amerikë

Redakto

Spital i parë i themeluar në Amerikat ishte Spitalin San Nicolás de Bari Calle Hostos në Santo Domingo, Republika Dominikane Distrito Nacional. Zënia Nicolas de Ovando, guvernator spanjisht dhe administratori kolonial nga 1502–1509, i autorizuar ndërtimin e saj më 29 dhjetor 1503. Ky spital inkorporuar me sa duket një kishë. Faza e parë e ndërtimit të saj përfundoi në 1519, dhe ajo ishte ndërtuar në 1552. e braktisur në mes të shekullit të tetëmbëdhjetë, spital tani qëndron në gërmadhat pranë katedrales në Santo Domingo.

Conquistador Hernán Cortés themeluar dy spitalet më të hershme në Amerikën e Veriut: Konceptimi Papėrlyer Spitalit dhe spitalit Saint Lazarus. Vjetër ishte Konceptimi Papėrlyer, tani Spitali de Jesús Nazareno në Mexico City, themeluar në vitin 1524 për t'u kujdesur për të varfërit.

Veri e parë spitalin e Meksikës u Hotel-dieu de Québec. Ajo u krijua në Nju Francë në vitin 1639 nga tre Augustinians nga Hotel-dieu de l'Dieppe në Francë. Projekti, nisur nga mbesa të Kardinalit de Richelieu i është dhënë një kartë mbretërore nga Mbreti Louis XIII dhe me personel nga mjek kolonial Robert Moncel Giffard de.

Epoka moderne

Redakto

Në Evropë koncepti mesjetar e kujdesit të krishterë evoluar gjatë shekujve të gjashtëmbëdhjetë dhe shtatëmbëdhjetë në një laik, por kjo ishte në shekullin e tetëmbëdhjetë që spital modern filloi të shfaqet, që shërbejnë vetëm nevojave me personel mjekësor dhe me mjekët dhe kirurgët. Charité (themeluar në Berlin në 1710) është një shembull hershme.

Guy's Hospital u themelua në Londër në 1724 nga një trashëgim nga tregtar i pasur, Thomas Guy. Spitalet tjera doli në Londër dhe qytete të tjera të Britanisë gjatë shekullit, shumë e paguar nga abonimet privat. Në kolonitë e British American Pensilvani Spitali i Përgjithshëm ishte e privilegjuar në Filadelfia në 1751, pas £ 2,000 nga abonim privat u shoqërua me fonde nga Kuvendi.

Kur i Përgjithshëm në Vjenë Spitali u hap në 1784 (menjëherë në spital duke u bërë më e madhe në botë), mjekë fituar një strukturë të re që u zhvilluan gradualisht në qendra kërkimore më të rëndësishme. Gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë, vjenez dytë Medical School doli me kontributet e mjekëve të tilla si Carl Rokitansky Freiherr von, Josef Skoda, Ferdinand Ritter von Hebra, dhe Ignaz Philipp Semmelweis. Shkencë themelore mjekësore zgjeruar dhe specializim të përparuara. Për më tepër, dermatologji parë, sy, si edhe veshin, hundën, fytin dhe klinikat në botë u themeluan në Vjenë, duke u konsideruar si lindjen e mjekësisë së specializuar.

Nga mesi i shekullit të nëntëmbëdhjetë më të Evropës dhe Shtetet e Bashkuara kishin ngritur një shumëllojshmëri e sistemeve spital publik dhe privat. Në Evropën kontinentale spitalet e re në përgjithësi janë ndërtuar dhe drejtuar nga fondet publike. Shërbimi Shëndetësor Kombëtar, ofruesi parimin e kujdesit shëndetësor në Mbretërinë e Bashkuar, u themelua në vitin 1948.

Në Shtetet e Bashkuara spital tradicionale është një spital jofitimprurëse, sponsorizuar zakonisht nga një bashkësi fetare. Një nga më të hershme të këtyre "almshouses" çfarë do të bëhet në Shtetet e Bashkuara ka filluar nga William Penn në Filadelfia në 1713. Këto spitale janë taksa të përjashtuar për shkak të qëllimit të tyre bamirëse, por të sigurojë vetëm minimumi një bamirëse e kujdesit mjekësor. Ata janë të plotësohet nga spitale të mëdha publike në qytetet e mëdha dhe spitaleve kërkimore lidhur shpesh me një shkollë mjekësore. Sistemi më i madh në spitalet publike në Amerikë është New York City Health and Hospitals Corporation, e cila përfshin Bellevue Hospital, më i vjetër në spital të SHBA, lidhur me New York University Medical School. Në fund të shekullit të njëzetë, zinxhirët e për-përfitim spitalet u ngrit në SHBA.