Kokyū (胡弓) është një instrument tradicional me tela japoneze, i vetmi që luante me hark. Ashtu si shamisen, e ka prejardhjen në Okinawa. Megjithëse është i ngjashëm me huqin kinez, ai në të vërtetë erdhi në Okinawa përmes rebab nga Indonezia dhe Malajzia.[1]

Një kokyū e ndërtuar nga Masakichi Ueda rreth vitit 1920, Osaka, Japoni

Instrumenti është i ngjashëm në ndërtim me shamisen, duke u shfaqur si një version më i vogël i këtij instrumenti. Është i gjatë 70 cm i gjatë, me një qafë të bërë nga abanoza dhe një trup të zbrazët të bërë nga kokosi ose druri Styrax japonica, i mbuluar në të dy skajet me lëkurë mace (ose lëkurë gjarpri në Okinawa). Në Okinawa, trupi është i rrumbullakët, ndërsa në Japoninë kontinentale, është katror si një shamisen. Ka tre tela (ose, më rrallë, katër) dhe luhet në të drejtë, me harkun e lidhur me bishtin e kalit që fërkohet me tela. Në Japoninë qendrore, kokyū u përdor më parë si një pjesë integrale e ansamblit sankyoku, së bashku me koto dhe shamisen, por duke filluar në shekullin e 20-të shakuhachi filloi të luante rolin e mbushur më parë nga kokyū.

Referime Redakto

  1. ^ Minori, Miki. Composing for Japanese Instruments (në anglisht). fq. 116–117.