Kolumbarium

një vend për respektimin dhe zakonishtë përdorej për të ruajtur urnat me hirin e të vdekurit

Kolumbarium është një vend për respektimin dhe ruajtjen e urnave me hirin e të vdekurve (d.m.th., urna që mbanin mbetjet e djegura të një të vdekuri ). Termi vjen nga latinishtja "columba" (pëllumb) dhe fillimisht i referohej strehave të ndara për pëllumbat.

Kolumbariumi i San Françiskos

SfondiRedakto

 
Dizanji i kolumbarios së Livias në Romë

Kolumbariumet romake shpesh ishin të ndërtuar pjesërisht ose tërësisht nëndhe.[1] Kolumbariumi i Pomponius Hylas është një shembull i lashtë në periudhën romake, që ishte dekoruar me afreske dhe mozaikë.[2]

Shih edheRedakto

 • Katakombe
 • Varrezat
 • Shtëpitë kanal
 • Kripte, dhomë e nëndheshme
 • Varr
 • Varret në formë kubeje
 • Tum

ReferimetRedakto

 1. ^ Toynbee, J M C (1971). Death and Burial in the Roman World. Johns Hopkins University Press. ff. 113–118. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Ancient Roman underground columbariums included: Columbarium of Statilii, Columbarium of Volusii, Columbarium of Livia, Columbarium of Pomponius Hylas, Columbarium of Lucius Arruntius, Columbarium of Iunius Silanus, Columbarium of Nero Claudius Druscus, Columbarium of Marcella, Columbarium of Carvilii, Columbarium of C. Annius Pollio, Columbarium of Caecilii, Columbarium of Passienii, Columbarium of Bruttii, Columbarium of L. Caninius Gallus, Columbarium of L. Abucii, Columbarium of Q. Sallustii. Further reading in Pavia, Carlo. Guide to Underground Rome: From the Cloaca Maxima to the Domus Aurea: the Most Fascinating Underground Sites of the Capital. English translation by Darragh Henegan. Rome: Gangemi, 2000. ISBN 88-7448-994-3

Lidhje të jashtmeRedakto

 • Photographs and commentary on ancient Roman columbaria
 •   "Columbarium" . Encyclopædia Britannica (bot. 11th)). 1911. Burimi ka parametra të panjohur: |HIDE_PARAMETER13=, |HIDE_PARAMETER14c=, |HIDE_PARAMETER14ab=, |HIDE_PARAMETER3=, |HIDE_PARAMETER1=, |HIDE_PARAMETER4=, |HIDE_PARAMETER2=, |separator=, |HIDE_PARAMETER8=, |HIDE_PARAMETER14bb=, |HIDE_PARAMETER20=, |HIDE_PARAMETER5=, |HIDE_PARAMETER14b=, |HIDE_PARAMETER14cb=, |HIDE_PARAMETER14a=, |HIDE_PARAMETER10=, |HIDE_PARAMETER9=, |HIDE_PARAMETER15chapter=, |HIDE_PARAMETER6=, |HIDE_PARAMETER7=, |HIDE_PARAMETER11=, dhe |HIDE_PARAMETER12= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Stampa:Cite NIE