Të krishterët janë njerëz që ndjekin ose i përmbahen krishterimit, një fe monoteiste abrahamike e bazuar në jetën dhe mësimet e Jezu Krishtit. Fjalët Krisht dhe i krishterë rrjedhin nga titulli grek Koine Christós (Χριστός), një përkthim i termit biblik hebraik mashiach (מָשִׁיחַ) (zakonisht i përkthyer si mesia në anglisht). Ndërsa ka interpretime të ndryshme të krishterimit të cilat ndonjëherë bien ndesh, ata janë të bashkuar në besimin se Jezusi ka një rëndësi unike. Termi i krishterë i përdorur si mbiemër është përshkrues i çdo gjëje që lidhet me krishterimin ose kishat e krishtera, ose në një kuptim proverbial "gjithçka që është fisnike, e mirë dhe e ngjashme me Krishtin". Nuk ka kuptimin e 'të Krishtit' ose 'të lidhura ose të lidhura me Krishtin'.

Pas kapjes së mrekullueshme të peshkut, Krishti i thërret dishepujt e tij që të bëhen "peshkatarët e njerëzve" (Mateu 4:19) nga Rafaeli.

Sipas një studimi të Qendrës Kërkimore Pew të vitit 2011, kishte 2.2 miliardë të krishterë në mbarë botën në vitin 2010, nga rreth 600 milionë në vitin 1910. Sot, rreth 37% e të gjithë të krishterëve jetojnë në Amerikë, rreth 26% jetojnë në Evropë, 24% jetojnë në Afrikën Sub-Sahariane, rreth 13% jetojnë në Azi dhe Paqësor, dhe 1% jetojnë në Lindjen e Mesme dhe Afrikën Veriore. Të krishterët përbëjnë shumicën e popullsisë në 158 vende dhe territore. 280 milionë të krishterë jetojnë si pakicë. Rreth gjysma e të gjithë të krishterëve në mbarë botën janë katolikë, ndërsa më shumë se 1/3 janë protestantë (37%). Komunitetet ortodokse përbëjnë 12% të të krishterëve në botë. Grupet e tjera të krishtera përbëjnë pjesën e mbetur. Deri në vitin 2050, popullsia e krishterë pritet të kalojë 3 miliardë. Sipas një sondazhi të Qendrës Kërkimore Pew të vitit 2012, krishterimi do të mbetet feja më e madhe në botë në vitin 2050, nëse tendencat aktuale vazhdojnë. Në historinë e fundit, të krishterët kanë përjetuar përndjekje me ashpërsi të ndryshme, veçanërisht në Lindjen e Mesme, Afrikën Veriore, Azinë Lindore dhe Azinë Jugore.

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto