Kufiri

kufijtë gjeografikë të subjekteve politike ose të juridiksionit ligjor

Kufijtë zakonisht përcaktohen si kufij gjeografikë, të imponuar ose nga veçori të tilla si oqeanet dhe terreni, ose nga subjektet politike si qeveritë, shtetet sovrane, shtetet e federale dhe entitete të tjera nënkombëtare. Kufijtë politikë mund të vendosen përmes luftës, kolonizimit ose marrëveshjeve të ndërsjella ndërmjet subjekteve politike që banojnë në ato zona; krijimi i këtyre marrëveshjeve quhet delimitimi i kufirit.

Kufiri Kambodia - Vietnam

Disa kufij - të tillë si kufijtë e brendshëm administrativë të shumicës së shteteve, ose kufijtë ndërshtetëror brenda Zonës Shengen - janë të hapur dhe plotësisht të pambrojtur. Shumica e kufijve të jashtëm politikë kontrollohen pjesërisht ose plotësisht dhe mund të kalohen ligjërisht vetëm në pikat e caktuara kufitare; mund të kontrollohen edhe zonat kufitare fqinje.[1]

Referime

Redakto
  1. ^ "Border", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-12, marrë më 2022-12-20