Kulla e ziles është një kullë që përmban një ose më shumë kambana, ose që është projektuar për të mbajtur kambana edhe nëse nuk ka asnjë. Një kullë e tillë zakonisht shërben si pjesë e një kishe dhe do të përmbajë kambanat e kishës, por ka gjithashtu shumë kambanore laike, shpesh pjesë e një ndërtese komune, një institucioni arsimor ose një kullë e ndërtuar posaçërisht për të vendosur një karillon. Këmbanaret e kishave shpesh përfshijnë orë, dhe kullat laike zakonisht bëjnë, si një shërbim publik.

Kulla e Elizabetës, Londër e përfunduar më 1859; e njohur si Big Ben.

Kulla më e lartë e zilës në botë, 113.2 metra e lartë, është Kulla e Ziles e Mortegliano, në rajonin Friuli-Venecia Xhulia, Itali.[1][2]

Qëllimi

Redakto

Këmbanat bien nga një kullë për të mundësuar që ato të dëgjohen në distancë. Këmbanat e kishës mund të nënkuptojnë kohën që adhuruesit të shkojnë në kishë për një shërbim komunal dhe mund të jenë një tregues i një kohe për t'u lutur, pa ardhur adhuruesit në kishë. Ato thirren gjithashtu në raste të veçanta, si p.sh. një dasmë ose një shërbim varrimi. Në disa tradita fetare ato përdoren brenda liturgjisë së shërbimit të kishës për t'u treguar njerëzve se një pjesë e caktuar e shërbimit është arritur.

Një kullë e ziles mund të ketë një zile të vetme, ose një koleksion kambanash të cilat janë të sintonizuara në një shkallë të përbashkët. Ato mund të jenë të palëvizshme dhe të tingëlluara, të rrahura në mënyrë të rastësishme duke lëvizur nëpër një hark të vogël, ose të kalojnë nëpër një rreth të plotë për të mundësuar shkallën e lartë të kontrollit të ndryshimit të ziles angleze. Ato mund të vendosin një karillon ose chimes, në të cilat këmbanat bien nga çekiçët e lidhur nëpërmjet kabllove me një tastierë. Këto mund të gjenden në shumë kisha dhe ndërtesa laike në Evropë dhe Amerikë, duke përfshirë kampuset e kolegjeve dhe universiteteve.

Ekzistojnë një sërë pajisjesh elektronike për të simuluar zhurmën e këmbanave, por çdo kullë e konsiderueshme në të cilën është investuar një shumë e konsiderueshme parash, në përgjithësi do të ketë një grup të vërtetë kambanash.

Referime

Redakto
  1. ^ "25 tallest clock towers/government structures/palaces" (PDF) (në anglisht). Council on Tall Buildings and Urban Habitat. janar 2008. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2008-10-30. Marrë më 2008-08-09.
  2. ^ "Campus tour booklet" (PDF) (në anglisht). University of Birmingham. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2 shtator 2009. Marrë më 2008-08-09.