Kwame Nkrumah (* 21 shtator 1909Nkroful, Kolonia Britanike; † 27 prill 1972 në Bukuresht, Rumani) ishte kan nje politikan independentist dhe panafrikanist i cili udhëhoqi Ghanën e pavarur, në fillim si Kryeministër nga viti 1957 deri në vitin 1960, pastaj si president i Republikës nga viti 1960 deri në vitin 1966.

Kwame Nkrumah
Kwame Nkrumah (JFKWHP-AR6409-A).jpg
President i parë i Republikës se Ghanës
1 korrik 1960 – 24 shkurt 1966
Paraardhësi: Posti u krijua
Pasardhësi: Joseph Ankrah
Kryeministër i Ghanës
6 mars 1957 – 1 korrik 1960
Paraardhësi: Posti u krijua
Pasardhësi: Kofi Abrefa Busia
Të dhënat personale
Lindi më: 18 Shtator 1909(1909-09-18)
Lindi në: Nkroful Bregu i Artë (koloni britanike)
Vdiq më: 27 Prill 1972 (62 vjeç)
Vdiq në: Bukuresht (Republika socialiste e Rumanisë),
Kombësia: Ghanez
Profesioni: Mësues
Partia politike: Convention People's Party
Bashkëshortja Fathia Nkrumah
Feja: Krishterimi
Kwame Nkrumah
Presidentët e Republikës se Ghanës