[1]LED

Komponenti elektronik LED që lëshon dritë kur një rrymë elektrike kalon nëpër të Gjuha Shkarkoni PDF Ndiqni Edit Disambigjimim – Nëse jeni duke kërkuar për kuptime të tjera, shihni LED. Informacione të mëtejshme Kjo hyrje ose seksion mbi temën e inxhinierisë elektrike nuk citon burimet e nevojshme ose ato të pranishme janë të pamjaftueshme. Dioda që lëshon dritë, akronimi LED është një pajisje optoelektronike që shfrytëzon aftësinë e disa materialeve gjysmëpërçuese për të prodhuar fotone nëpërmjet një fenomeni të emetimit spontan. kur përshkohet nga një rrymë elektrike. Lloji LED 5 mm i kuq, jeshil dhe blu Lloji pasiv, optoelektronikë Parimi i funksionimit Elektrolumineshenca e shpikur nga Nick Holonyak Jr. (1962) Simboli elektrik Konfigurimi i pinit Anode dhe katodë Shih: komponent elektronik Disa LED të kuq. Materiali gjysmëpërçues ajo ka dy zona të ndryshme të dopuara në mënyrë që të ketë bartës të ngarkesës së kundërt, elektrone dhe vrima, të cilat sipas parimeve të funksionimit të diodës së bashkimit rikombinohen, duke emetuar energji në formën e fotoneve. LED i parë u zhvillua në 1962 nga Nick Holonyak Jr. [2][3].Në vitin 2014, Çmimi Nobel për Fizikë iu dha Isamu Akasaki dhe Hiroshi Amano të Universitetit Nagoya dhe Shuji Nakamura nga Universiteti i Kalifornisë, Santa Barbara për kërkimin e tyre mbi LED-të e dritës blu. Në vitet nëntëdhjetë, LED u krijuan me efikasitet gjithnjë e më të lartë dhe në një gamë ngjyrash gjithnjë në rritje, duke prodhuar gjithashtu dritë të bardhë.Në të njëjtën kohë, sasia e dritës së emetuar është rritur në nivele konkurruese me ato të llambave të zakonshme.Në inxhinierinë e ndriçimit , LED është Është konfiguruar si një teknologji shumë efikase që garanton kursime të shkëlqyera të energjisë Historia Edit Pajisjet e para Edit Riprodhimi i eksperimentit të Henry Joseph Round Në vitin 1907, në laboratorët e kompanisë Marconi, Henry Joseph Round zbuloi efektin e fotolumineshencës duke përdorur karabit i silikonit dhe komponenti i një radioje.Pikërisht njëzet vjet më vonë, Oleg Losev botoi një teori në Rusi, ku ai pretendonte se kishte krijuar ekuivalentin e një LED rudimentar;[6] pavarësisht nga botimi u botua gjithashtu në Perandorinë Gjermane dhe Britanike, për dekada me radhë nuk u gjet asnjë aplikim praktik për shpikjen e tij. duke e kapsuluar sulfidin e zinkut në një enë në të cilën ai aplikoi një fushë elektrike alternative.[9][10]Tre vjet më vonë, hungarezët Zoltán Bay dhe György Szigeti patentuan një pajisje karabit silikoni në gjendje të lëshonte të bardhë ose të verdhë. -drita e bardhë ose jeshile, në varësi të papastërtisë së pranishme.Në vitin 1951, Kurt Lehovec, Carl Accardo dhe Edward Jamgochian kuptuan për herë të parë funksionimin real të një diode të aftë të lëshojë dritë, duke përdorur kristalet e karbitit të silikonit dhe një bateri dhe një gjenerator pulsi si një burim elektrik, duke krahasuar rezultatet e marra në dy vitet e ardhshme me të tjerat e marra duke ndryshuar llojin e kristaleve dhe pastërtinë e tyre. Amerika, mori emetimin e dritës infra të kuqe nga arsenidi i galiumit (GaAs)[15] dhe gjysmëpërçues të tjerë, si antimonid i galiumit (GaSb), fosfidi i indiumit (InP) dhe germanidi i silikonit (SiGe), si në temperaturën e dhomës ashtu edhe në 77 kelvin. vite më vonë, ai demonstroi se pajisjet rudimentare mund të përdoreshin për të komunikuar në distanca të shkurtra;[16] pajisje të tilla do të përdoreshin më vonë në komunikimet optike. LED i parë hemisferik, SNX-100[17] Në shtator 1961, në Texas Instruments, James R. Biard dhe Gary Pittman zbuluan efektin e tunelit abstrakt te teknologjise LED. Kjo teknologji kaloi shume etapa derisa erdhi ne versionin e sotem.

  1. ^ Storm, Servaas; Naastepad, C. W. M., "Wage-led or Profit-led Supply", Wage-Led Growth, Palgrave Macmillan Interantional Labour Organisation, marrë më 2023-10-12 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)