Laura Bush(mbiemri i vajzërisë Laura Welsh) lindi më 4 nëntor 1956 në Midland, Teksas; është, gruaja e Presidentit të 43-të të Shteteve të Bashkuara të Amerikës George W. Bush. Zonjë e Parë e Shteteve të Bashkuara ((en) First Lady of The United States) nga 20 janari i vitit 2001 deri më 20 janar të vitit 2009.

Laura Bush
45-a Zonjë e Parë e Shteteve të Bashkuara
Në detyrë
20 janar 2001 – 20 janar 2009
(8 vite)
Paraprirë ngaHillary Clinton
Pasuar ngaMichelle Obama
Të dhëna vetjake
U lind më4 nëntor 1946
Midland, Texas (SHBA)
NënshtetësiaAmerikane
Bashkjetuesja/etGeorge W. Bush
PunësimiMësimdhënëse

Biografia Redakto

Lindur në Midland Texas, ajo është vajza e vetëme e HAROL Bruce Welch dhe Jenna Louise Hawkins. Në moshën 17 vjeçare ajo nuk është ndaluar në një stop dhe pa dashje vret te fejuarin e sajë, i cili gjendej në një tjetër makinë, sipas raportit asnjë prej drejtuesve nuk kishte pirë alkool. Pas diplomimit, ajo u bë një mësimdhënëse dhe më pas fitoi një diplomë për shkenca dhe informacione të (bibliotekarisë), e cila i mundëson asaj të bëhet një bibliotekare në Austin Texas. Ajo u njoftua me George W. Bush në vitin 1977, me të cilin ajo u martua më 5 nëntor të atij viti. Ajo lindi dy vajza binjake, Barbara dhe Jenna.

Periudha si Zonjë e Parë Redakto

Burri i saj u zgjodh president, ajo u bë e para first lady në gjendje të dërgonte mesazhe ritualeve radio javore gjë kjo që deri tani ishte e rezervuar për vetë Presidentin. Pasioni i sajë është i edukimi i fëmijëve të paprivilegjuar, gjë e cila shpjegon ndikimin që ajo ka me burrin e saj, promovues i programit « No child is left behind ».

Kjo ndodh gjatë një vizite në një shkollë të vogël fillore si pjesë e këtij programi, George W. Bush mëson Sulmet e 11 shtatorit,në ditët në vijim, ajo dërgon mesazhe për të zbutur fëmijët, pastaj dhe një transmetim radio në nëntor 2001 për të drejtat e grave në Afganistan. Ajo flet për UNESCO kur Shtetet e Bashkuara vendosën për të rivendosur organizatën. Fjalimi i sajë përqëndrohet në rolin e edukimit të fëmijëve.

Në nder të nënës së sajë, e cila i mbijetoi kancerit, ajo mbështet një fushatë kundër sëmundjeve të zemrës për gratë. Ajo gjithashtu inkurajon shoqatat për ruajtjen historike të mjedisit. Në maj 2005, ajo vizitoi Lindjen e Mesme si një ambasadore e paqës. Në këtë udhëtim, ajo mori pjesë në Forumin Ekonomik Botëror, ku ajo përmbledh mendimin e sajë : "Edukimi kontribuon në vendosjen e lirisë. Qytetarët të arsimuar mund të bëjnë zgjedhjet e tyre, të marrin vendime dhe të marrin përgjegjësitë e tyre si qytetarë. "

Vlerësimi i mbështetjes ka arritur 85% në prill të vitit 2005, ajo bëri disa udhëtime në Afrikë për të diskutuar për luftën kundër AIDS. Në vitin 2006, revista Forbes e rendit në listen femrave më të fuqishme në botë me numrin e 43-të dhe të 60 në vitin 2007 .

Shiko dhe Redakto