Leon Menkshi

Leon Menkshi i lindur në Korçë në Shqipërinë e Jugut, është një personalitet televiziv shqiptar dhe spiker i lajmeve për Radio Televizioni Shqiptar (RTSH). Menkshi është i njohur më së miri për komentimin në Konkursin e Këngës Eurovision për RTSH midis 2004 dhe 2011. Përveç kësaj, ai shpërndau votat e Shqipërisë në konkurs midis 2006 dhe 2011, duke e bërë atë një nga njerëzit që shpërndau më shumë vota në Eurovision.

Leon Menkshi
Instrument(et)Fizarmonikë, kitarë

Menkshi lindi në qytetin e Korçës nga prindër të lindur gjermanë dhe shqiptarë. Ai filloi të këndonte në moshën pesë vjeç. Menkshi studioi fizarmonikë për 4 vjet ndërsa babai i tij e mësoi të luante në kitarë. Midis moshës 7 dhe 13 vjeç, ai mori pjesë në edicionin e çdo viti në festivalin e këngës së Korçës për fëmijë. Ai gjithashtu përfaqësoi qytetin e tij të lindjes në Festivalin Kombëtar të Fëmijëve në Shkodër disa herë. Karriera e tij televizive filloi në 1990 kur ai u zgjodh për të drejtuar Festivali në Këngës 29, festivali më i madh i muzikës në Shqipëri. Ai gjithashtu udhëhoqi Festivali i Këngës 30 në Dhjetor 1991. Ai priti Festivali i Këngës për herë të tretë në 2004 me Hueyda El Saied. Ai ka qenë gjithashtu nikoqir i Miss Tirana.

Në vitin 2014, Menkshi shkroi / përktheu tekstin anglisht për kontributin e Hersiana Matmuja në garën e këngës Eurovision 2014 "Zemërimi i një natë" me titull "Një zemërim i një zemërimi". Ai bashkë-shkroi tekstin me Genta Hodo.