Leskoc (serbisht: Лесковац/Leskovac) është qytet në komunën e Leskocit, Serbi. Qyteti Leskoc është selia e komunës të Leskocit dhe qarkut të Jabllanicës. Leskoc është i kapshëm nga Beogradi nga autostradës E75 në SelanikGreqia.

Leskoc
Qytet
Emri i banorëveLeskovcali ose Leskocali

Gjeografia Redakto

Leskoci eshte qytet dhe komune ne Serbin Jugore ne Qarkun e Jabllanices. Ka nje siperfaqe prej 1025 km.2 dhe komuna e Leskocit perbehet prej 144 vendbanimeve.

Demografia Redakto

Dikur me shumice shqiptare, tani ka nje numer shume te vogel ne qytetin e Leskocit ku jetojne rreth 50 banor te perkatesise etnike Shqiptare. Sipas regjistrimit te mbajtur ne Serbi ne vitin 2011 komuna e Leskocit ka 144206 banor, ndersa vetem qyteti i Leskocit ka 60288 banor. Shumicen e popullsise e perbejne serbet, pastaj vijne romet etj.

Historia Redakto

Arkeologjike e gjen që nga viti 2005 tregojnë se Triballians jetuar në zonën e para romakët erdhën në shekullin e 1, ka gjetur në disa varre Hill Hisar.

I vjetër Leskoc

Në 1860, Leskoci ishte qyteti i dytë më i madh (pas Beogradit) në Principatën e Serbisë por ishte vendosur si një kaza (vendbanim) deri në vitin 1878. Në 1867 principatën siguruar largimin e ushtrisë osmane nga garnizone qytetet, fitimin e sovereingty, e cila u njoh ndërkombëtarisht në Kongresin e Berlinit në vitin 1878. Pavarësinë e plotë nga Ballkani osman fillimisht kishte një ndikim negativ në tregti. Megjithatë, nga fundi i shekullit të 19, qyteti i Leskoci ishte i famshëm në të gjithë Ballkanin për punëtori të saj që u kthye kërp në litar. Leskoci ishte i njohur si Leskofça gjatë sundimit osman dhe u kufizohet në sanxhaku të Nishit deri më 1878.

Së shpejti atje ishin tre mulli me ujë të shtyrë nga prodhuesit lidhëse në rajon. Në 1896, themeluesit e këtyre kompanive pooled burimet e tyre dhe bleu pajisje fabrikës për prodhimin e rroba të leshtë nga Perandoria gjermane. Kjo është fabrika e parë në periferi të qytetit. Në 1903, një fabrikë për përpunimin e kërpi ishte ndërtuar në veri të lumit qendër të qytetit të vjetër. Në 1922, familja Teokarevic hapi një fabrikë cohë leshi në qytetin e vogël të Vucje pranë Leskoc. Nga 1938, fabrikat privat tekstile të qytetit Leskoc të punësuar 2.560 punëtorë Në Vitet 1870, ka pasur mijëra kërp-përpunuesit në Leskoc, duke prodhuar deri në 150.000 cartloads në vit.

Monumenti i Lirisë Luftës së Parë Botërore

Qytetit, i njohur fillimisht si Dubočica, që dikur njihej si "Little Mançester", për shkak të industrisë tekstile të shekullit 19 e cila ishte e dyta vetëm me atë të Mançesterit, Angli. Qyteti vazhdoi të jetë një qendër e madhe tekstili deri rënien e komunizmit në Evropën Lindore, por për shkak të izolimit ekonomik të Serbisë si rezultat i luftërave etnike, vendndodhjen e saj të largët, dhe dështimi për të privatizuar Mills, industria u rrëzua duke rezultuar në depresion të ekonomisë në rajon. [3] [redakto] Lufta e Dytë Botërore

Gjatë Luftës së Dytë Botërore qyteti ishte pjesë e Serbisë Nedic së. Ajo ishte bombarduar rëndë nga aleatët në vitin 1944, me vlerësimet e viktimave civile ndryshme nga mbi një mijë me gjashtë mijë veta. [4] [5]

Fitzroy Maclean kreu i misionit ushtarak britanik të partizanëve shkruajtur ..... si ne mbikqyrje gjithë e Leskoc dukej të rritet trupore në ajër në një tornado e pluhurit dhe tymit dhe mbeturinat, si dhe një zhurmë e madhe heqje ra në veshët tanë. ..... Çfarë mbeti i mbështjellë në Leskoc vë një mbulesë e tymit; disa ndërtesa dukej të jetë djegur ashpër. Edhe partizanëve dukej i ulët. Kjo ishte pjesë e operacionit Ratweek për të sulmuar armikun tërheqje, dhe zbulim ajror kishin konfirmuar praninë e një koncentrim të fuqishme të blinduar dhe të transportit me motor atje, megjithëse ai tha se përdorimi i 50 'Heavies' ose fortesa Flying u duket më tepër si duke marrë një slitë -çekiç që të thyesh një arre. [6]. [redakto]

Konflikti i Kosovës

Më 12 prill 1999, gjatë bombardimeve të NATO-s e Jugosllavisë një ure pranë Leskoc (Klisura Grdelička) u shkatërrua nga një aeroplan i NATO-s si një tren pasagjerësh ishte kufitar. Akt u dënuan shumë me urën që goditi dy herë (treni vetë që janë bombarduar nga sulmi i parë).

Lidhje të jashtme Redakto