Lev Nussimbaum (Kiev, 17 tetor, 1905 – Positano, 27 gusht, 1942), i cili shkroi me pseudonimet Esad Beu dhe Kurban Said, ishte një shkrimtar dhe gazetar, lindur në Kiev në një familje hebreje.[1] Fëmijërinë e tij e kaloi në Baku para se të ikte nga bolshevikët në vitin 1920, në moshën 14 vjeçare. Në vitin 1922, ndërsa jetonte në Gjermani ai mori një çertifikatë duke pretenduar se ishte konvertuar në Islam në prani të imamit të ambasadës turke në Berlin.[2] Ai shkroi për tema mbi të cilat perëndimorët në përgjithësi dinin shumë pak - Kaukazit,[3] Perandorisë Ruse,[4] Revolucionit Bolshevik[5],naftës së sapozbuluar,[6] dhe Islamit.[7] Ai shkroi nën emrin e Esad Beu në gjermanisht.

Lev Nussimbaum
Ditëlindja:17 tetor 1905
Vendlindja:Kiev, Perandoria Ruse
Ditëvdekja:27 gusht 1942
Vendvdekja:Positano, pranë Naples, Itali

ReferimeRedakto

  1. ^ Abbas Abdulla, "Research" Nussimbaum is a Jew from Kyiv" in Adabiyyat Qazetti (Literature Qazette), No. 48:3643 (Baku: December 19, 2008), p.6 as quoted in "Frequently Asked Questions about the Authorship of Ali and Nino," FAQ No. 54: But was Lev Nussimbaum (Essad Bey) actually born in Baku?" in Azerbaijan International, Vol. 15:2-4 (2011), p. 65 and Endnote 119 on page 109.
  2. ^ Reiss, Tom. The Orientalist. Random House, 2005, p.199
  3. ^ Blood and Oil in the Orient (1929), Twelve Secrets of the Caucasus (1930), and Der Kaukasus (1931)
  4. ^ OGPU (1932), Nicholas II (1935)
  5. ^ Stalin (1931), OGPU (1932), Russia at the Crossroads (1933), Lenin (1935), End of Bolshevism (1936)
  6. ^ Blood and Oil in the Orient (1929), Liquid Oil (1933), Love and Oil (1934), God is Great (about Ibn Saud, 1936)
  7. ^ Mohammed (1932), God is Great (about resurgence of Islam and Ibn Saud, 1936)