Lista e fortesave në Karnataka

Karnataka ka mijëra fortesa, në gjuhën kannada të quajtura Kote, Gad ose Durga. Fortesat në Karnataka i përkasin dinastive të ndryshme, disa prej tyre madje janë më shumë se një mijë vjeçare. Karnataka ka një histori të gjatë me fortesat. Në vitin 1294, gjatë mbretërimit të Kakatiyave të Warangalit u ndërtua Fortesa e Raichurit, që luajti një rol të rëndësishëm në historinë e Karnatakas. Rajoni Krishna-Tungabhadra Doab është dëshmitar i shumë betejave të luftuara për të pushtuar dhe kontrolluar fortesën, mjaft prej betejave përfshinë mbretërit e Dinastisë Vijayanagar, Bahmani dhe Adilshahi.

Kullë vrojtimi në Fortesën e Hampit

Fortesa të famshme në KarnatakaRedakto

 
Fortesa e Mirjanit në distriktin Uttara Kannada të Karnatakas Veriore
 
Kullë vrojtimi në fortesat e Hampit
 
Portë në fortifikimet e Hampit
 
Fortesa e Bellaryt
 
Fortesa e Bidarit
 
Fortesa e Mirjanit

Lista fortesave në KarnatakaRedakto

Distrikti Bagalkot
Distrikti Belgaum
Distrikti Bellary
  • Fortesa e Sandurusë
  • Fortesa e Bellaryt
  • Fortesa e Tekkalakotes
  • Fortesa e Hampit
  • Fortesa e Kurugodut
  • Fortesa e Gudekotes
  • Fortesa e Kamplit
  • Fortesa e Biralguddas
  • Fortesa e Jermalit
Distrikti rural i Bengalurut
  • Fortesa e Devanahallit
  • Makalidurga
Distrikti urban i Bengalurut
  • Fortesa e Bangalores
Distrikti i Bidarit
Distrikti Bijapur
Distrikti Chikkaballapura
Distrikti Chikka Magaluru
  • Fortesa e Ballala Raayana Durgas
Distrikti Chitradurga
  • Fortesa e Chitradurgas[2]
  • Hosadurga
Distrikti Dakshina Kannada
  • Fortesa e Jamalabadit
Distrikti Davanagere
  • Fortesa e Uchangidurgas
  • Fortesa e Channagirit
Distrikti Gadag
  • Fortesa e Gajendrgadit
  • Fortesa e Korlahallit
  • Fortesa e Hammigit
  • Fortesa e Hemaguddas
  • Fortesa e Mundargit
  • Fortesa e Singatalurit
  • Fortesa e Tippapuras
  • Fortesa e Nargundit
  • Fortesa e Magadit në Gadag
Distrikti Gulbarga
Distrikti Haasana
Distrikti Haveri
  • Fortesa e Bankapuras
  • Fortesa e Savanurit
  • Fortesa e Havanurit
Distrikti Kodagu
  • Fortesa e Madikerit
Distrikti Kolara
  • Ambajidurga
  • Budikote
Distrikti Koppal
Distrikti Mandya
Distrikti Raichur
  • Fortesa e Raichurit[3]

Fortesa historike e kodrës së Raichurit e njohur edhe si Giridurga.[4]

  • Fortesa e Mudgalit[5]
  • Fortesa e Malliabadit
  • Jaladurga
  • Fortesa e Bahaddur Bandit
  • Fortesa e Kyadigeras
Distrikti Ramanagara
  • Savandurga
  • Magadi
Distrikti Shivamogga
  • Fortesa e Kavaledurgas
  • Fortesa e Thirthallit
  • Kodachadri
  • Fortesa e Nagaras
  • Fortesa e Kaanurut
Distrikti Tumkuru
  • Huthridurga
  • Fortesa e Siras
  • Huliyurdurga
  • Pavagada
  • Madhugiri
  • Devarayanadurga
  • Chennarayana Durga
  • Shivagange
  • Medigeshi
  • Bhasmangi
  • Nidagal Betta
  • Fortesa e Ratnagirit
Distrikti Udupi
  • Fortesa e Barkurit
  • Fortesa e Daria-Bahadurgadit
  • Fortesa e Kapusë
Distrikti Uttara Kannada
  • Fortesa e Mirjanit
  • Fortesa e Sadashivgadit
  • Asnoti
  • Fortesa e Basavarajas
  • Sanmudageri
Distrikti Yadagiri
  • Fortesa e Vanadurga
  • Fortesa e Wagingeras

Shiko edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ "Gulbarga fort to be restored". Marrë më 18 prill 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Measures initiated to Renovate Chitradurga fort". Marrë më 18 prill 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Fort in Raichur to be made a tourist attraction, says DC". Marrë më 18 prill 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "A Rajyotsava gift for tourists visiting Raichur". Marrë më 24 prill 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Mudgal's crumbling fortress". Marrë më 19 prill 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje tw jashtmeRedakto