Lista e partive politike në Greqi

artikull-listë e Wikimedias

Tradita partiake në parlamentin e Greqisë është e shkurtë. Deri në vitin 1974 nuk ekzistonte ndonjë parti tjetër pos partisë komuniste, e cila ishte themeluar që nga viti 1918. Pas rrëzimit të diktaturës ushtarake greke në vitin 1974, fillojnë të dalin partitë e para politike. Edhe përkundër faktit që partitë e majta janë të shpërndara, parlamentin e Greqisë e dominojnë pesë parti. E nga këto të pesta, dy janë si protagonist kryesorë që mbledhin shumicën e votave, partia Nea Dimokratia (N.D.) dhe Lëvizja Socialiste Panhelene (PA.SO.K.).

Partitë Redakto

Në skenën partiake të Greqisë gjenden 27 parti të ndryshe politike. Pesë nga këto parti kanë arritur të hynë në parlamentin e Greqisë të tjerat, 22 nuk kanë pasur zgjedhës të mjaftueshëm.

Partitë në parlament Redakto

 • N.D. (Demokracia e Re), liberale-konservative
 • PA.SO.K. (Lëvizja Socialiste Panhelene), social-demokrate
 • K.K.E. (Partia Komuniste e Greqisë), komuniste
 • SYN. (Koalicioni i të majtës, i Lëvizjes dhe Ekologjisë), socialiste
 • LA.O.S. (Streha e Përbashkët Popullore Ortodokse), nacional-konservative

Partitë jashtë parlamentit Redakto

 • A.S.K.E. (Partia Luftarake Socialiste e Greqisë)
 • ANT.SYM. (Aleanca Antikapitaliste)
 • CHRIST. (Besimi Krishterë)
 • D.P.E. (Unioni Regjional Demokratik)*
 • DIM. ANAG. (Zhvillimi Demokratik)
 • DH.K.KI. (Lëvizja Sociale Demokratike)
 • DI.SO.K. (Lëvizja Socialiste Demokratike)*
 • EN.KENT. (Unioni Qendrorë)
 • EYR.SYMP. (Konfederata Evropiane, Demokracia Bazore)*
 • GYN.EYR. (Gratë për Evropën Ndryshe)*, feministë
 • KKE M-L (Partia Komuniste e Greqisë Marksiste-Leniniste)
 • K.I.E.F. (Partia për Miqësi, Barazi dhe Paqe)
 • ME.R.A. (Fronti i të majtëve Radikal)
 • M-L KKE (Partia e Marksist-Leninistëve Komuniste e Greqisë)
 • FIL. SYM. (Aleanca Liberale)
 • KOM. FIL. (Partia e Liberalëve)
 • O.A.K.K.E. (Organizata për Ripërtririen e Partisë Komuniste të Greqisë)
 • OIK.ENAL. (Ekologjia Alternative)*, ambientalit
 • OIK.PRAS. (Të Gjelbërit Ekologjik), ambientalit
 • ORAMA (Vision)*
 • OUR.TOXO (Ylberi)*, etnike
 • PAT.SYM. (Aleanca Patriotike)*
 • VERGHS (Vergis Ekologët Grekë), ambientalit

Të shënuarat me (*) janë regjistruar vetëm në zgjedhjet Evropiane nga 2004-ta

Lidhje të jashtme Redakto