Lista e tempujve të periudhës Vijayanagara në Karnataka

Lista e tempujve të periudhës Vijayanagara në Karnataka përfshin tempuj të shquar dhe historikisht të rëndësishëm hindu dhe xhainistë si dhe monolite që ishin ndërtuar ose morën patronazh domethënës nga mbretërit dhe vasalët e perandorisë Vijayanagara gjatë periudhës midis viteve 1336-1646. Kjo periudhë përfshin sundimin e katër dinastive: Sangama, Saluva, Tuluva dhe Aravidu.

Tabela me listënRedakto

Hyjnia Foto Vendi Distrikti Viti Shënime
Someshwara[1] Kolar Kolar fillimi i shek të XIV Sipas Archaeological Survey of India tempulli është i caktueshëm në periudhën e hershme Vijayanagara
Vidyashankara[2][3][4] Sringeri Chikkamagaluru shekulli i XVI Sipas historianit të artit George Michell, pamja e pazakontë në formë ylli e tempullit është për shkak të ndikimit të Arkitekturës Hoysala.
Shiva[5][6] Kodra Hemakuta, Hampi Ballari Fillimi i shek të XIV Grupi i tempujve në Hemakuta, pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Shiva[5][6] Kodra Hemakuta, Hampi Ballari Shek i XIV Grupi i tempujve në Hemakuta, pjesë e trashëgimisë së UNESCO-s
Shiva[5][6] Kodra Hemakuta, Hampi Ballari Shek i XIV Grupi i tempujve në Hemakuta, pjesë e trashëgimisë së UNESCO-s
Shiva[5][6] Kodra Hemakuta, Hampi Ballari Shek i XIV Grupi i tempujve në Hemakuta, pjesë e trashëgimisë së UNESCO-s
Shiva[5][6] Kodra Hemakuta, Hampi Ballari Shek i XIV Grupi i tempujve në Hemakuta, pjesë e trashëgimisë së UNESCO-s
Ganagitti (xhainist)[7][8] Hampi Ballari Rreth vitit 1385 Një mbishkrim në sit pohon se tempulli u ndërtua në vitin 1385 nga lruga, në mbretërimin e Hariharas II, pjesë e trashëgimisë së UNESCO-s
Chandranatha (xhainist)[9][10] Mudabidri Udupi rr.1429–1430 Njihet lokalisht si Tempulli me 1000 kolona
Narayana [11] Melukote Mandya rr.1458 Njihet edhe si Tempulli Cheluva Narayana, u ndërtua nga prijësi vendor Vijayanagara
Narasimhaswamy[11] Melukote Mandya rr.shek të XV Sipas historianit George Michell, portiku masiv mbi majën e kodrës (gopura) është i papërfunduar.
Virupaksha[12][13][14] Hampi Ballari Shek. e XIV-XVI Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Depozitë tempullore (Pushkarni)[15][16] Hampi Ballari Shek i XVI Ujëmbledhës i shkallëzuar në stilin Hoysala, pjesë e trashëgimisë së UNESCO-s
Hazara Rama[12][13] Hampi Ballari rr.1406-1542 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Chandikeshwara[12][17] Hampi Ballari rr.1545 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Uddhana Virabhadra[17][18] Hampi Ballari rr.1545 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Pattabhirama[12][19] Hampi Ballari rr. 1529-1546 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Grupi Alvar[20] Hampi Ballari rr.1556 Pesë tempuj u ndërtuan për shenjtët vaishnavitë Tirumangai, Mudal, Nammalvar, Tirumalishai dhe Ramanuja; trashëgimi e UNESCO-s
Kallina Ratha[12][13] Hampi Ballari rr.1529-1546 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Achyutaraya[12][21] Hampi Ballari rr.1529-1546 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Sasivekalu Ganesha[12][22] Hampi Ballari Shek i XV Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Kadalekalu Ganesha[12][13][22] Hampi Ballari Shek i XV Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Prasanna Virupaksha[12][23] Hampi Ballari rr. 1509 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Monoliti i Nandit[12][24] Hampi Ballari Shek i XV Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Ugra Narasimha[12][13] Hampi Ballari Shek i XV Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Badavi linga[25] Hampi Ballari Shek i XV Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Mallikarjuna[26] Hospet Ballari 1406–1422 Gjendet në Mallapanagudi, afër Hospetit
Vishnu[12] Hampi Ballari Shek i XVI Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Chandrashekara[12][27] Hampi Ballari rr.1406-1446 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Balakrishna[12][13][28] Hampi Ballari rr.1509-1529 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Raghunatha[12][29] Hampi Ballari rr.1529-1542 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Vitthala[12][13] Hampi Ballari rr.1426-1542 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Virupaksha[30] Virupakshi Kolar Shek i XV
Vijayendra Bethamangala Kolar Shek i XV
Chaturmukha (Jain)[31][32] Karkala Uttara Kannada rr.1586-1587 Fjalë për fjalë do të thotë tempulli "me katër fytyra".
Monoliti i Bahubalit (xhainist)[31][32] Karkala Uttara Kannada rr. 1431-1432 Monoliti i Bahubalit këtu është dymbëdhjetë metra e gjysëm i lartë.
Basadi Parshwanatha (xhainist)[32] Gerusoppa Uttara Kannada Shek i XV-XVI
Santappanaik Tirumala[33] Bhatkal Uttara Kannada 1565
Virupaksha Narayana[33] Gokarna Uttara Kannada 1565
Bala Kini Raghunath[33] Bhatkal Uttara Kannada 1550
Khetapai Narayan[34] Bhatkal Uttara Kannada 1540 Ndërtuar nga drejtuesi vendor Ketapayya
Monoliti i Bahubalit (xhainist)[35] Venur Uttara Kannada rr. 1606 Monoliti u ndërtua nga drejtuesit vendorë Ajila.
Gangadhareshvara[36][37] Shivagange Bangaloreja rurale rr. 1600 Shivagange ishte selia kryesore e sunduesve Gowda, themeluesit e Bangalores. Portretet e Kempe Gowdas I (të datuara rreth vitit 1608) dhe dy vëllezërve të tij janë vendosur në dhomën e skalitur në shkëmb të tempullit.
Gavi Gangadhareshvara[38] Bangalore Bangalore rr. 1600 Tempulli shpellor u ndërtua nga Kempe Gowda I në shek e XVI.
Kollur Mookambika[39] Kollur Udupi rr. 1616 Ndërtuar nga Venkatappa Nayaka i Dinastisë Nayaka të Keladit
Chandranatha (xhainist)[32] Bhatkal Uttara Kannada Shek i XVI
Aryadurga[33] Ankola Uttara Kannada 1505
Partakali Jivottam[33] Gokarna Uttara Kannada 1560
Mahalasa Narayan[33] Kumta Uttara Kannada 1560
Rameshwara[40][41] Keladi Shimoga Fillimi i shek të XVI Faltorja Rameshvara u ndërtua nga Chudappa Nayaka (rr. 1499–1530), themelusi i dinastisë dhe faltorja e afërt Veerabhadra u ndërtua nga pasuesi i tij Sadashiva Nayaka (mbr. 1530–1566).
Aghoreshwara[42][43] Ikkeri Shimoga Fundi i shek të XVI Faltorja Aghoreshwara u ndërtua nga Dodda Sankanna Nayaka (ose Sankanna I, mbr. 1566–1570) i cili e zhvendosi kryeqytetin nga Keladi te Ikkeri.
Mahaganapati Mahamaya[33] Shirali Uttara Kannada 1560
Ishwara[33] Baindur Udupi Shek i XVI
Balarama[33] Malpe Dakshina Kannada Shek i XVI
Indrani[33] Manipal Dakshina Kannada Shek i XVI
Bhoga Nandishwara[1][44] Nandi Chikkaballapura Shek i XV Një pavjon me kolona elegante midis dy faltoreve madhore, një navaranga-mandapa (pavjon) me kolona Yali dhe një ujëmbledhës i madh i shkallëzuar (kalyani ose pushkarni) u shtuan në këtë periudhë.
Kanakachalapathi[45][46] Kanakagiri Koppal rr. 1509–1529
Ananthasayana[47] Ananthasayanagudi Ballari rr. 1524
Mahaganapati[48] Kurudumale Kolar Shek i XVI
Teru Malleshwara[49] Hiriyur Chitradurga rr. 1466
Nandi (demi)[50][51] Bengaluru Bangalore r. 1509–1529
Someshwara[52][53] Bengaluru Bangalore rr. 1509–1529 Një nga tempujt më të vjetër në Bangalore, shtesa ose modifikime të rëndësishme, të cilit iu bënë gjatë periudhë së vonë Vijayanagara nën sundimin e Hiriya Kempe Gowdas II.
Lakshmikanthaswamy[54] Tumkur Tumkur rr. 1560
Gopala Krishnaswami[55] Thimmalapura Ballari rr. 1539
Shiva[55] Thimmalapura Ballari rr. 1539
Ranganatha[56] Rangasthala Chikkaballapura rr. 1600
Gaurishvara[57] Yelandur Chamarajanagar rr. 1500 Tempulli u ndërtua nga një drejtues vendor, Singedepa Devabhupala i Hadinadusë, një vasal i shek të XVI i perandorisë Vijayanagara
Jambunatheshwara[58] Hospet Ballari rr. 1500
Vijayanarayana[57][59] Gundlupet Chamarajanagar Shek i XV
Ranganatha[60] Magadi Ramanagara rr. 1524 Gopura (kulla) u ndërtua nga perandori Krishnadevaraya në shek e XVI dhe më vonë u rinovua nga mbreti Jayachamaraja Wodeyar i mbretërisë së Mysores.
Someshwara[61][62] Magadi Ramanagara rr. 1569 Ndërtuar nga Kempe Gowda I, themeluesi i Bangalores
Gunja Narasimhaswamy[63] Tirumakudal Narasipur Mysore Shek i XVI Tempulli ishte nën patronazhin e guverantorit vendor të Mysores, gjatë sundimit Vijayanagara.

Shiko edheRedakto

ReferimetRedakto

 1. ^ a b Monuments of Bengaluru circle: Archaeological Survey of India, Kolar
 2. ^ Monuments of Bengaluru circle: Archaeological Survey of India, Chikmagalur
 3. ^ Rajan, Soundara K.V. (2001), fq. 46
 4. ^ Michell, George (2013), kapitulli: Karnataka, seksioni: 19.H, Shringeri
 5. ^ a b c d e Biswas C. Subhas (2014), kapitulli: Wonders of Karnataka-II: Hampi, seksioni: Hemakuta Hill Temples
 6. ^ a b c d e Verghese, Anila (2002), fq. 38
 7. ^ Monuments of Bengaluru circle: Archaeological Survey of India, Bellary, fq. 2
 8. ^ Michell, George (2013), kapitulli: Karnataka, seksioni: 20, Hampi
 9. ^ Michell, George (1995), fq. 58
 10. ^ Sajnani, Manohar (2001), fq. 166
 11. ^ a b Michell, George (2013), kapitulli: Karnataka, seksioni: 15, Melkote
 12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Monuments of Bengaluru circle: Archaeological Survey of India, Bellary
 13. ^ a b c d e f g Ahmed, Farooqui Salma (2011), fq. 138-142
 14. ^ Fritz dhe Michell (2001), fq. 7-9
 15. ^ Hampi, fq. 54 (2003), John M. Fritz, George Michell, John Gollings, India Book House, OCLC:50434048
 16. ^ India: The Elephant's Blessing, kapitulli: Hampi or Vijayanagara - The city of victory, Aline Dobbie, Melrose Press, fq. 205, 2006, OCLC:74119289
 17. ^ a b Hampi, Travel Guide (2003), fq. 57
 18. ^ Verghese, Anila (2002), fq. 31
 19. ^ Malville in Fritz & Michell (2001), fq. 120
 20. ^ Mack in Fritz & Michell (2001), fq. 28, 34-6
 21. ^ Sajnani, Manohar (2001), fq. 142
 22. ^ a b Hampi, Travel Guide (2003), fq. 63
 23. ^ Wagoner in Fritz & Michell (2001), fq. 23
 24. ^ Verghese, Anila (2002), fq. 42
 25. ^ Yang, Jane et al, fq. 301, (2003), Let's Go India & Nepal 8th Ed, seksioni: Karnataka, nën-seksioni: Hampi, Let's Go Inc, ISBN 0-312-32006-X
 26. ^ Sinapoli & Morrison in Fritz & Michell (2001), fq. 109
 27. ^ Verghese, Anila (2002), fq. 59
 28. ^ Jenkins in Fritz & Michell (2001), fq. 88-89, Malville in Fritz & Michell (2001), fq. 120
 29. ^ Malville and Thakur in Fritz and Michell (2001), fq. 122-3, 132
 30. ^ A. V. Narasimha Murthy, C.T.M. Kotraiah, et al, (2001), fq. 339, Hemakuta: recent researches in archeology and museology, Publisher: Bharatiya Kala Prakashan, ISBN 81-86050-66-3
 31. ^ a b Titze, Kurt; Bruhn, Klaus (1998), fq. 45
 32. ^ a b c d Michell, George (1995), fq. 61
 33. ^ a b c d e f g h i j Kamath, Jyotsna in Temples of Karnataka
 34. ^ Michell, George (1995), fq. 63
 35. ^ Michell, George (2013), kapitulli: Karnataka, seksioni: 17, Venur
 36. ^ Michell, George (2013), kapitulli: Karnataka, seksioni: Bengaluru, nën-seksioni: Shivaganga
 37. ^ Michell, George (1995), fq. 207
 38. ^ Gadagkar, Rajita (2005), fq. 207, Bangalore & Karnataka, Infinitum Publications, ISBN 81-902505-0-7
 39. ^ Michell, George (2013), kapitulli: Karnataka, seksioni: 17, Kollur
 40. ^ Rajan, Soundara K.V. (2001), fq. 23
 41. ^ Michell, George (1995), fq. 66
 42. ^ Michell, George (1995), fq. 67
 43. ^ Muthanna, I.M. (1977), fq. 190
 44. ^ Michell, George (2013), kapitulli: Karnataka, seksioni: Bengaluru, nën-seksioni: Nandi
 45. ^ "Koppal". Karnataka.com. Marrë më 4 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ "Places of Interest in Koppal district". Department of Tourism, Government of Karnataka. Arkivuar nga origjinali origjinali më 4 mars 2016. Marrë më 4 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ Archaeological Survey of India, Bellary
 48. ^ Rajan, Soundara (2001), fq. 27
 49. ^ Sajnani, Manohar (2001), fq. 163
 50. ^ Ndërtuar nga prijësi Kempe Gowda I; Raman, Afried (1994), fq. 8
 51. ^ Let's Go India & Nepal, 8th Edition, kapitulli: Karnataka, seksioni: Bangalore, Let's Go Inc, Macmillan, 2003, ISBN 0-312-32006-X
 52. ^ Ndërtuar nga prijësi Kempe Gowda I; Raman, Afried (1994), fq. 19
 53. ^ Michell, George in The New Cambridge History of India, (1995), fq. 69
 54. ^ Journal of the Andhra Historical Society, Volumes 25-26, fq. 155, (1960), Published at Rajahmundry by Andhra Historical Research Society
 55. ^ a b Michell, George in Pieris and Raven (2010), fq. 271
 56. ^ Conjeeveram Hayavadana Rao, Benjamin Leëis Rice, Mysore Gazetteer, Government Press, fq. 297, 1930 - Mysore , India
 57. ^ a b Archaeological Survey of India, Chamarajanagar
 58. ^ Shivakumar G Malagi. "Mining damages 500-year-old Hospet shrine". Deccan Chronocle. Marrë më 25 shtator 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 59. ^ Sajnani, Manohar (2001), fq. 141
 60. ^ Achari, Soumya Narayan. "Magadi's Ancient Temple". Deccan Herald. Marrë më 14 dhjetor 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ Rice, B.L. (1887), fq. 22, Mysore: A Gazetteer Compiled for Government - vol 2, Asian Educational Services, ISBN 81-206-0977-8
 62. ^ Tourist Guide to Bangalore, fq. 8, Sura Books, 2006, Bangalore, ISBN 81-7478-021-1
 63. ^ Rice B.L. (1887), fq. 312, Mysore: A Gazetteer Compiled for Government - vol 2, Asian Educational Services, ISBN 81-206-0977-8

BibliografiaRedakto

 • Fritz, John M. & George Michell (redaktorë): New Light on Hampi: Recent Research at Vijayanagar; 2001, MARG Publication, Mumbai, ISBN 81-85026-53-X.
 • Biswas C. Subhas: India the Land of Gods; 2014, Partridge Publishing, New Delhi, ISBN 978-1-4828-3656-1.
 • Suryanatha U. Kamat: A Concise history of Karnataka from pre-historic times to the present; 2001, Jupiter Books, MCC, Bangalore (ribotuar në 2002), OCLC: 7796041.
 • Kurt Titze & Klaus Bruhn: Jainism: A Pictorial Guide to the Religion of Non-violence; Motilal Banarsidass Publication, 1998, ISBN 81-208-1534-3.
 • I. M. Muthanna: Karnataka, history, administration & culture; 1977, Lotus Printers, Bangalore.
 • Soundara K.V. Rajan: Concise Classified Dictionary of Hinduism; 2001, Concept Publishing, New Delhi, ISBN 81-7022-861-1.
 • George Michell: Architecture and Art of Southern India: Vijayanagara and the Successor States; Volume 1, 1995, ISBN 0-521-44110-2.
 • George Michell: The New Cambridge History of India, Volumes 1-6; 1995, Cambridge University Press, Cambridge, ISBN 0-521-44110-2.
 • George Michell: Southern India: A Guide to Monuments Sites & Museums; 2013, Roli Books, ISBN 978-81-7436-920-8.
 • Manohar Sajnani: Encyclopaedia of Tourism Resources in India; Volume 2, 2001, Gyan Publishing House, ISBN 81-7835-018-1.
 • John M. Fritz & George Michell (eds.): New Light on Hampi, Recent research in Vijayanagara; 2001, MARG Publications, ISBN 81-85026-53-X.
 • Anila Verghese: Hampi (Monumental Legacy); 2002, Oxford University Press, ISBN 978-0195654332.
 • Afried Raman: Bangalore - Mysore: A Disha Guide. Bangalore: Orient Blackswan, 1994, ISBN 0-86311-431-8.
 • Sita Pieris & Ellen M. Raven: ABIA:South and Southeast Asian Art and Archaeology Index: Volume Three – South Asia; 2010, BRILL ISBN 0-7103-0625-3.
 • Farooqui Salma Ahmed: A Comprehensive History of Medieval India: Twelfth to the Mid-Eighteenth Century; 2011, New Delhi, Pearson Education India, ISBN 978-81-317-3202-1.
 • Hampi travel guide (2003). New Delhi: Good Earth publication & Department of Tourism, India. ISBN 81-87780-17-7, LCCN: 2003334582.

Lidhje të jashtmeRedakto