Luan Daka lindi në 17 Mars 1951 Prizren . Është aktor dhe regjisor i mirënjohur i cili ka kontribuar në krijimin dhe zhvillimin e Artit Dramatik në Kosovë. Ai është angazhuar shumë si aktor dhe autor në shfaqje të ndryshme Teatrale dhe Kinematografike në viset shqiptare dhe ish jugosllave. Luan Daka ka mbaruar studimet e larta për aktor në Shkollën e Lartë Pedagogjike në Prishtinë, më vonë mbaroi studimet në degën e regjisë së Filmit dhe Televizionit në (Akademinë e Filmit në Moskë - Rusi ) në vitin 1978.

Ka bërë regjinë e shfaqjeve: Borgjezi fisnik, Emigrantët, Rama & Xhyla, Gjahtari dhe e bukura e dheut ndërsa si aktor ka luajtur në shumë shfaqje, ndër të ciat janë këto: "Profesor jam talent se jo mahi...", "Duke pritur Godonë" etj. Nga viti 1978 deri ne mbyllje te RTP më 1990 ( Kur ky televizion u mbyll dhunshëm nga Policia e Serbisë ) ai punoi si regjisor në këtë televizion. Kohëve të fundit ai punon si profesor në Fakultetin e Arteve në Prishtinë, në cilësinë e Pedagogut të lëndës së Aktrimit, është gjithashtu redaktor i programit te drames ne Radio Kosova dhe punon si regjisor i pavarur. Eshte i martuar ka trre femije Egzonin,Besartin dhe Befortin, Egzoni (22 vjeq) Besarti (29 vjeq) si dhe Besforti (27 vjeq)