Lumi i Bistricës (Greqi)

Koordinatat: 40°28′4″V 22°39′15″L / 40.46778°V 22.65417°L / 40.46778; 22.65417

Bistricë (maqedonisht: Бистрица/Bistrica; greqisht: Αλιάκμονας/Aliákmonas) është lumi më i gjatë në Greqi, me gjatësi përgjithshme prej 297 km (185 mi). Në Greqi ka dy lumenj më të gjatë së Bistricës, Marica (greq. Έβρος/Évros) dhe Vardar (Αξιός/Axiós), por gjatësia e secilit prej tyre në territorin grek është më pak se ajo e Bistricës, i cili rrjedh tërësisht në Greqi. Lumi Bistricë rrjedh nëpër rajonet greke si Maqedonia Perëndimore (në qarqet Kostur, Grebene dhe Kozhan) dhe Maqedonia Qendrore (në qarqet Beri dhe Katerinë).

Lumi Bistricë

Burimi i lumit Bistricë gjendet në malet Gramoz në Greqinë veriore, pranë kufirit me Shqipërinë. Në rrjedhën e sipërme shkon përgjithësisht drejt lindjes, dhe kthehet në juglindje pranë Kosturit. Prej ku buron deri afër qytetit Kostur kjo pjesë e lumit është e njohur edhe me emrin Belicë (maq. Белица/Belica). Lumi Bistrica shkon në jug deri në afërsi të qytezës Deskat dhe pastaj drejtohet në veri edhe ushqen liqenin e madh artificial Polifitos, që u krijua (1975) pas ndërtimit të digës hidroteknike adash dhe përbën pothuajse të gjithë rrjedhën e saj përmes qarkut Kozhan. Mbi liqenit artificial shkon Ura e Liqenit Polifitos, pjesë e rrugës kombëtare Athinë-Kozhan. Në juglindje të Beriës, Bistrica hyn në rrafshinat e Maqedonisë qendrore, një zonë me rëndësi të madhe për bujqësinë. Lumi derdhet në Gjirin i Selanikut në perëndim të deltës së Vardarit, në verilindje të qytezës Lefterohor i Ri (ish: Νέο Ελευθεροχώρι/Néo Eleftherokhóri, riemëruar: Μεθώνη/Methóni) bregdetar.