Secret Intelligence Service (SIS) është shërbimi sekret i jashtëm britanez i zbulimit. SIS është zakonisht më i njohur me emrin MI6, apo thjeshtë Secret Service, shërbimi sekret. MI6 do të thotë "Military Intelligence, Section Six", shqip, Zbulimi Ushtarak, Seksioni Gjashtë. SIS u themelua në vitin 1909 si seksion i Zyrës së Shërbimeve Sekrete (Secret Service Bureau).

Qendra e Shërbimit Sekret të Zbulimit Britanez.

Që nga viti 1995, qendra e Shërbimit sekret britanez të zbulimit (SIS) gjendet ne Vauxhall Cross (Voksholl) në bregun jugor të Tamizit.

Detyrat e SIS-it janë, zbulimi dhe mbledhja e informacionit të jashtëm, mbrojtja e sigurisë dhe interesave kombëtare, dhe mirëqënies ekonomike të Mbretërisë së Bashkuar. Ndër sfidat më të mëdhaja të qindvjeçarit të 21-të të SIS-it janë edhe instabiliteti rajonal, terrorizmi, përhapja e armëve të shkatërrimit në masë, dhe narkotikëve (drogave) të paligjshëm.

MI6/SIS luan një rol të madhë në romanet dhe filmat e James Bond-it, protagonisti është agjent i këtij shërbimi.

Historia Redakto

Drejtorët Redakto

Shiko edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto