Mansioni Sait Halim Pasha

Mansioni Said Halim Pasha është një rezidencë e vendosur në rrethin YeniköyStambollit. Ndërtesa është ndërtuar në një stil neo-klasik dhe i përket çerekut të fundit të shekullit të 19-të. Në përputhje me stilin e tij, pavarësisht nga pjesa e jashtme e tij më e qetë, ajo i ngjan një pallati të vogël arab, pasi elementët e rëndë arabeskë janë përdorur në dekorimin e tij. Ndërtesa e mori emrin nga Said Halim Pasha (1861-1921), djali i Princit Mehmet Abdylhalim Pasha, një nga katër djemtë e Mehmet Ali Pasha.

Shkallët brenda në Rezidencën Said Halim Pasha, Sarıyer, Stamboll

HistoriaRedakto

Pronarët e parë të rezidencës që identifikohen janë familja Düzoğulları. Me sa dihet, familja Aristarhis shkatërroi rezidencën nga Düzoğulları dhe u rindërtua në 1863.

Rezidenca kaloi në pronësi të Princit Abdylhalim Pasha më 1876. Sidoqoftë, për shkak të faktit se rezidenca ishte në rrënoja në atë kohë dhe nuk ishte e madhësisë së dëshiruar, ajo u rindërtua nga arkitekti Petraki Adamandidis në formën e tij aktuale. Me vdekjen e Abdylhalim Pashës në vitin 1890, prona e tij u la të nëntë djemve të Pashait. Said Halim Pasha fitoi të gjithë rezidencën në vitin 1894 duke blerë aksionet e vëllezërve të tij.

Ndërtesa u transferua në Bankën e Turizmit në vitin 1968 dhe për një kohë u përdor si kazino vetëm për të huajt. Kazinoja u transferua në Hilton në vitin 1972 për shkak të rreziqeve nga zjarri dhe arsye të ngjashme.

Në vitin 1974, gjatë rinovimit të madh të viteve të dobëta 1980 deri më 1984, TACA nga Fondacioni i Bankës së Turizmit (Monumentet e Turqisë dhe Mbrojtja e Mjedisit) e ndërtuar atë u realizua.

Në vitin 1989, Banka e Turizmit të TC, u shndërrua në Bankën e Zhvillimit të Turqisë ka qenë Banka e Zhvillimit të Turqisë. Kopshti i pallatit ishte operuar si një restorant gjatë muajve të verës, dhe disa nga dhomat e tij ishin rregulluar si një muze. Për më tepër, ajo u përdor si rezidenca verore e kryeministrisë dhe takimet zyrtare mbaheshin këtu herë pas here.

Pas zjarrit më 1995, rezidenca u restaurua nën emrin "Kryeministria Shtëpia e Vizitave Zyrtare". Ky restaurim përfundoi më 2002. Rezidenca u restaurua jo sipas gjendjes së tij para zjarrit, por sipas shtetit u ndërtua në vitet 1860 dhe nuk u përdor derisa u transferua në operacionin e Göçtur Turizm A.Ş.[1]

Lidhje të jashtmeRedakto

ReferimetRedakto