Martin Luther King III (lindur më 23 tetor 1957) është një avokat amerikan i të drejtave të njeriut. Djali më i madh dhe fëmija më i madh i gjallë i udhëheqësve të të drejtave civile Martin Luther King Jr. dhe Coretta Scott King, King shërbeu si Presidenti i 4-të i Konferencës së Udhëheqjes së Krishterë Jugore nga 1997 deri në 2004. Jeta e hershme Martin Luther King III lindi më 23 tetor 1957, nga avokatët e të drejtave civile Martin Luther King Jr. dhe Coretta Scott King. Nëna e tij kishte rezerva për t'i vënë emrin e tij sipas babait të tij të famshëm, "duke kuptuar barrën që mund t'i krijonte fëmijës",[1] por Mbreti Jr. gjithmonë dëshironte ta emëronte djalin e tij Martin Luther III. Lindja e Mbretit ndodhi ndërsa babai i tij po fliste me anëtarët e Konferencës së Udhëheqjes së Krishterë Jugore dhe ai shpalli emrin e djalit të tij pasi iu tha për lindjen.[2] Lindja e King bëri që shumë nga koha e nënës së tij t'i hiqej nga arti i saj dhe ajo e kaloi pjesën e mbetur të vitit të lindjes duke u kujdesur për të dhe motrën e tij më të madhe Yolanda.[3]

Martin Luther King III ka tre vëllezër e motra: Yolanda Denise King, Dexter Scott King dhe Rev. Bernice Albertine King. Ata u rritën në Vine City, një lagje urbane në Atlanta, Georgia. Kur ishte tetë vjeç dhe vetëm në klasën e tretë, filloi të duronte komentet dhe fyerjet racore nga një djalë i bardhë në klasën e tij, të cilit i pëlqente edhe të vizatonte. Kur iu afrua djalit dhe e komplimentoi për një vizatim të tijin, ngacmimet pushuan.[4]

King ishte dhjetë vjeç kur babait të tij u vra. Vite përpara vdekjes së babait të tij, Harry Belafonte krijoi një fond besimi për King dhe vëllezërit e motrat e tij.[5] Pasi ndoqi shkollën Galloway, King ndoqi Kolegjin Morehouse, të njëjtën shkollë ku ndoqën babai, gjyshi dhe stërgjyshi i tij. Mbreti është një anëtar i vëllazërisë Alpha Phi Alpha, siç ishte babai i tij. Ai mori B.A. diplomuar në shkencat politike nga Kolegji Morehouse në 1979. King jetoi me nënën e tij në shtëpinë e fëmijërisë deri në moshën madhore. Jeta dhe karriera e rritur Më 26 qershor 1985, King u arrestua, së bashku me nënën e tij dhe motrën e tij Bernice, ndërsa merrte pjesë në një protestë kundër aparteidit në Ambasadën e Afrikës së Jugut në Uashington, D.C.[6] Më 7 janar 1986, Martin Luther King III dhe motrat e tij u arrestuan për "sjellje të çrregullt" nga oficerët e vendosur në një supermarket Winn Dixie, i cili kishte qenë objekt i disa protestave që nga shtatori i vitit të kaluar.[7]

Më 9 qershor 1986, ai shpalli kandidaturën e tij për Komisionin e Qarkut Fulton, duke u bërë i pari nga familja e afërt e babait të tij që u përfshi drejtpërdrejt në politikë.[8] Ai fitoi zgjedhjet dhe u rizgjodh në vitin 1990, [9] duke shërbyer nga 1987 deri në 1993. King u mund në një zgjedhje të posaçme për Kryesinë në 1993 ndaj Përfaqësuesit Republikan të Shtetit Mitch Skandalakis me 55,264 vota (57,49%) në 40,8517 %), [10] një rezultat i mërzitur që tërhoqi vëmendjen kombëtare.[11][12][13]

Krahas Kerry Kenedit, King kundërshtoi dënimin me vdekje në vitin 1989, duke deklaruar "Nëse do të besonim në sy për sy dhe një dhëmb për një dhëmb, shumica prej nesh do të ishin pa sy dhe pa dhëmbë".[14] Në vitin 1993, King ndihmoi në themelimin e pronës së Martin Luther King Jr. Inc., kompania që menaxhon licencën e imazhit dhe pronës intelektuale të Martin Luther King Jr. King mbetet komisioner në kompani që nga viti 2008.[15] Gjatë shërbimit të tij si komisioner në kontenë Fulton, King shprehu vlerësimin për një oficer që potencialisht e shpëtoi nënën e tij nga dëmtimi i një njeriu të çmendur.[16] Në shkurt 2009, King dhe gruaja e tij udhëtuan për në Indi, pesëdhjetë vjet pasi babai dhe nëna e tij bënë udhëtimin. Gjatë qëndrimit të tij në Indi, King drejtoi një delegacion, i cili përfshinte John Lewis dhe Andrew Young. Në Nju Delhi, King vizitoi muzetë mbi jetën e Mahatma Gandhit dhe iu përgjigj pyetjeve të studentëve. Mbreti denoncoi luftën në Irak dhe sulmet e Mumbait gjatë një leksioni në Këshillin Indian për Marrëdhëniet Kulturore.[17]

King i kërkoi Teksasit t'i jepte një afat të dënuarit me vdekje Rodney Reed në 2019[18][19] dhe i kërkoi Alabama të ndalonte ekzekutimin e Nathaniel Woods në 2020.[20][21]