Një mercenar, i njohur ndonjëherë edhe si ushtar i fatit ose armë me pagesë, është një individ privat, veçanërisht një ushtar, që i bashkohet një konflikti ushtarak për përfitime personale, përndryshe është i huaj në konflikt dhe nuk është pjestarë i ndonjë ushtrie tjeter zyrtare. Mercenarët luftojnë për para ose forma të tjera pagese sesa për interesa politike. Duke filluar nga shekulli i 20-të, mercenarët janë parë gjithnjë e më shumë si më pak të drejtë për mbrojtje nga rregullat e luftës sesa jomercenarët. Konventat e Gjenevës deklarojnë se mercenarët nuk njihen si luftëtarë legjitimë dhe nuk duhet t'u jepen të njëjtat mbrojtje ligjore si personelit të shërbimit të kapur të forcave të armatosura. Në praktikë, nëse një person është ose jo mercenar, mund të jetë një çështje shkalle, pasi interesat financiare dhe politike mund të mbivendosen. Organizatat moderne mercenare në përgjithësi quhen kompani private ushtarake ose PMC.[1]

Ceremonia e Betimit të Gardës Zvicerane në Sallën e Audiencës Paul VI.

Shiko edhe

Redakto

Organizata Paraushtarake, Grupi Wagner, Ushtria, Lufta

Referime

Redakto
  1. ^ "Mercenary", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-15, marrë më 2022-12-18