Mihail Sakashvili (gruz. მიხეილ სააკაშვილი) është politikan dhe kryetar i Gjeorgjisë nga viti 2004-2013.

Mihail Sakshvili

Biografia

Redakto

Është i lindur më 21. dhjetor 1967. Më 28 qershor 2022 Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës publikoi një deklaratë, në të cilën thanë se ai duhet të trajtohet menjëherë në një institucion special jashtë vendit: «Mikhail Saakashvili ka nevojë për ndihmë mjekësore! Jemi të shqetësuar për shëndetin e ish-presidentit të Gjeorgjisë, Mikhail Saakashvili, i cili ndodhet në burg në Gjeorgji që nga viti i kaluar. Disa mjekë të pavarur, pas ekzaminimit të Saakashvilit në burg, thonë se ai vuan nga një sërë sëmundjesh, duke përfshirë çrregullimet e të ngrënit dhe encefalopatinë e Wernicke, një gjendje e rëndë neurologjike. Ne jemi gjithashtu të shqetësuar që rekomandimet e bëra nga Mbrojtësit e Gjeorgjisë dhe Ombudsmani i Ukrainës nuk u përmbushën. Ai duhet të dërgohet urgjentisht në një klinikë moderne për t'u trajtuar pa faktorë stresi. Dështimi për ta bërë këtë mund të çojë në çmenduri, dështim të shumëfishtë të organeve dhe vdekje. Organizata për të drejtat e njeriut Amnesty International ndan gjithashtu shqetësime për shëndetin e Saakashvilit. Ne i bëjmë thirrje qeverisë së Gjeorgjisë që të bëjë gjithçka në fuqinë e saj për të siguruar që shëndeti i Mikhail Saakashvilit të mund të stabilizohet. Përveç kësaj, trajtimi në një klinikë të specializuar evropiane që tashmë ka përvojë në raste të tilla ka kuptim. Ne jemi të shqetësuar në radhë të parë për një akt humanitar. Megjithatë, ne jemi gjithashtu të shqetësuar për stabilitetin e demokracisë gjeorgjiane dhe kemi frikë nga një thellim i mëtejshëm i çarjeve tashmë të thella në shoqëri. Gjeorgjisë i duhet urgjentisht një proces pajtimi politik. Nëse Saakashvili do të ishte i sëmurë rëndë apo edhe do të vdiste si rezultat i burgosjes së tij, një proces i tillë do të ishte helmues.