Mikrometri (gr. μικρός = i vogël dhe gr. μέτρον = matës, masë), është njësi matëse që rrjedhë nga Sistemi SI dhe përbëhet nga njësia bazë metri dhe parashtesa për njësi mikro. Është e njëmijta pjesë e milimetrit apo e milionta pjesë e metrit dhe shkruhet me simbolin µm. Emërtimi i vjetër i tij ishte mikron dhe si simbol kishte my, ku me y paraqitej simboli për shkronjën µ. Edhe pse madhësitë e këtij niveli pa ndihmën e instrumenteve nuk është i mundshëm njerëzit e kanë përdorur për të përcaktuar gjëra. Mikrometri si shprehje përdoret në lëmi të ndryshme të shkencës dhe në jetën e përditshme kur flitet për gjatësi të nivelit më të vogël. Këtu përdoren edhe shprehjet si gjatësi të nivelit mikrometrike.

Konvertimi i gjatësisë së shprehur në mikrometra, në metra :

1µm =1000 nm =10-6m = 0,000 001m dhe 1m =106µm = 1 000 000µm

Shiko dhe këtë

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto