Miranda është një nga personazhet kryesorë të shfaqjes së William Shakespeare The Tempest. Ajo është personazhja e vetme femër që shfaqet në skenë gjatë rrjedhës së shfaqjes dhe është një nga vetëm katër gratë e përmendura (Claribel, Sycorax, nëna e Miranda dhe Miranda).

John William Waterhouse (1849–1917), Miranda—The Tempest. 1916.

Miranda është vajza e Prospero. Ajo u dëbua në ishull së bashku me babanë e saj në moshën tre vjeç, dhe në dymbëdhjetë vitet pasuese ka jetuar me babanë e saj dhe skllavin e tyre, Caliban. Ajo është hapur e dhembshur dhe e pavetëdijshme për të këqijat e botës që e rrethon, duke mësuar fatin e babait të saj vetëm kur fillon shfaqja.

Origjina

Redakto

Ekzistojnë disa spekulime që Miranda, së bashku me burrin e saj, Ferdinand, mund të synojnë të përfaqësojnë Elizabeth Stuart dhe bashkëshortin e saj të ri, Frederick V, pasi The Tempest u krye fillimisht për gjyqin e babait të Elizabeth, Mbretit James, në festimin e martesës.[1]

Referimet

Redakto
  1. ^ Nostbakken, Faith. Understanding The Tempest. 1st. Westport, CT: Greenwood Publishing Group, 2004. Print.