Prospero është një personazh imagjinar dhe protagonist i shfaqjes së William Shakespeare The Tempest. Prospero është Duka i ligjshëm i Milanit, vëllai uzurpues i të cilit, Antonio, e kishte vënë atë (me vajzën e tij tre vjeçare, Miranda) në det në një "trup të kalbur" të një varke për të vdekur, dymbëdhjetë vjet para fillimit të lojës. Prospero dhe Miranda kishin mbijetuar dhe gjetën mërgim në një ishull të vogël. Ai ka mësuar magji nga librat, dhe e përdor atë ndërsa ndodhet në ishull për të mbrojtur Mirandën dhe kontrolluar personazhet e tjerë.

Prospero dhe Miranda nga William Maw Egley

Para se të fillonte shfaqja, Prospero çliron shpirtin Ariel nga bllokimi brenda "një pishë të thurur". Prospero më pas e merr Arielin si skllav. Magjia e Prosperos është mjaft e fuqishme për të kontrolluar Arielin dhe shpirtrat e tjerë, si dhe për të ndryshuar motin dhe madje për të rritur të vdekurit.

Në ishull, Prospero bëhet mjeshtër i përbindëshit Caliban (djali i Sycorax, një magjistare keqdashëse) dhe detyron Caliban të nënshtrohet duke e ndëshkuar me magji nëse nuk i bindet. Ariel është parë në Prospero pasi të lirohet nga burgosja e tij brenda pemës së pishës.

Në fund të shfaqjes, Prospero synon të shuaj librin e tij dhe të heqë dorë nga magjia. Sipas këndvështrimit të audiencës, kjo mund të ishte e nevojshme për ta bërë përfundimin pa dyshim të lumtur, pasi magjia shoqërohej me vepra djallëzore; ai do të shuaj librat e tij për të njëjtën arsye që Doktor Faustus, në një shfaqje të mëparshme nga Christopher Marlowe, premtoi më kot të digjte librat e tij.[1]

Referime

Redakto
  1. ^ "The Tragical History of Doctor Faustus, by Christopher Marlowe". www.gutenberg.org (në anglisht). Marrë më 2017-09-20.