Një mitraloz i rëndë (HMG) është dukshëm më i madh se mitralozi i lehtë, i mesëm ose i përgjithshëm. HMG-të janë zakonisht shumë të rënda për t'u transportuar nga njeriu (të bartur nga një person) dhe kërkojnë montimin në një platformë armësh për të qenë funksionalisht të qëndrueshme ose të lëvizshme taktikisht, të kenë fuqi zjarri më të frikshme dhe në përgjithësi kërkojnë një ekip personeli për operim dhe mirëmbajtje.

Mitralozi M2 Browning me trekëmbësh peshon 58kg.

Ekzistojnë dy klasa armësh të njohura përgjithësisht të identifikuara si HMG. Të parat janë armët e Luftës së Parë Botërore të identifikuara si "të rënda" për shkak të peshës dhe rëndimit të vetë armëve, gjë që i pengon këmbësorët të transportojnë në këmbë, si mitralozi M1917 Browning. Të dytat janë mitralozë të kalibrit të madh (12,7×99mm, 12,7×108mm, 14,5×114mm ose më të mëdhenj), të pionieruar nga John Browning me mitralozin M2, të dizajnuara për të siguruar rreze të madhe efektive, depërtim dhe fuqi shkatërruese kundër kapave, automjeteve , aeroplanët dhe ndërtesat/fortifikimet e lehta përtej gëzhojave të pushkëve të kalibrit standard të përdorur në pushkët e betejës dhe mitralozat e përdorimit të mesëm ose të përgjithshëm, ose gëzhojat e ndërmjetme të përdorura në pushkë sulmi, mitralozë të lehtë dhe armë automatike skuadre. HMG-të gjithashtu kanë më shumë zmbrapsje të ndjerë, krahasuar me variantet e mitralozit të lehtë dhe të mesëm.

Shiko edhe

Redakto

Referenca

Redakto