Mona Liza

pikturë nga Leonardo da Vinci
(Përcjellë nga Mona Lisa)

Mona Liza, ose ndryshe Xhakonda është një pikturë në vaj nga Leonardo da Vinçi mbi plep të hollë në shekullin e 16-të gjatë periudhës së rilindjes italiane. Është pa diskutim piktura më e famshme në botë. Piktura është bërë për 4 vjet. Shumë njerëz e quajnë këtë pikturë "Piktura Misterioze " sepse ajo nuk duket se po qesh por as nuk duket e trishtuar.[nevojitet citimi] Piktura, mendohet të jetë një portret i Lisa Gherardini, gruaja e Francesco del Giocondo dhe besohet të jetë pikturuar midis viteve 1503 dhe 1506.[1]

Mona Liza

Piktura është me dimensione 76,8 x 53 cm u punua nga pranvera 1503 deri verës 1505. Në fillim ishte më e gjerë: kollona majtas dhe djathtas janë prerë.Kjo pikture eshte bere me urdher nga Mbreti Francis I i Frances, dhe Mona Lisa ishte gruaja e tij. Kjo pikturë varet sot në muzeun Luver të Parisit. Kjo pikture është ruajtur për 500 vjet. Kështu shkencëtarët kanë përdorur rrezet X në pikturë për të zbuluar teknikën e tij. Shkencëtarët kanë zbuluar që Da Vinçi ka përdorur teknikën e njohur në kohën e Renesancës të quajtur Sfumato.[2] Për ata që nuk janë historian arti, Sfumato, është përzierja e shtresave të holla të pigmentit, lustrimit dhe vajit për krijimin e hijeve. Ndryshimi te Da Vinçi është mënyra e ndërlikimit të shtresave. Me sa duket, Da Vinçi ka përdorur 30 shtresa të ngjyrave që çuditërisht ka shtuar vetëm 40 mikrometër ngjyrë që është gjysma e gjerësisë së flokut të njeriut. Spektometria fluroshente e përdorur e rrezeve X ishte jo-intenzive dhe kështu lejoj shkencëtarët për të pare çdo shtresë të ngjyrave. Është një vegël shumë precise që përcakton përzierjen e ngjyrave nga artisti. Por edhe pse rrezet X janë aq të sakta, shkencëtarët pohojnë që gjetja e tipit të furceve të përdorura në Mona Lizë është e pamundur. Nuk ka fjalë se sa e vështirë është dëshifrimi i mesazheve të fshehura në të.

ReferimeRedakto

  1. ^ Carrier, David (2006). Museum Skepticism: A History of the Display of Art in Public Galleries. Duke University Press. p. 35. ISBN 0-8223-8757-3
  2. ^ "E.H. Gombrich, The Story of Art". Artchive.com. Marrë më 2013-06-03. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)