Monumenti për Stamen Pançev është një nga monumentet e Botevgradit, Bullgari . Ai gjendet në qendër të sheshit "Çlirimi" ("Освобождение") dhe është ngritur për nder të poetit bullgar dhe oficerit Stamen Pançev.

Instalimi

Redakto
 
Ceremonia e vendosjes së gurit të parë të monumentit, 24 maj 1938.

Iniciativa për të ngritur monumentin erdhi nga shoqëria "Sursuvul" e oficerëve në rezervë. Stamen Pançevi ishte një oficer vetë, i cili vdiq në Luftën e Parë Ballkanike . Ai ishte plagosur dhe u kthye në betejë kur mësoi për rënien e kështjellës së Edirit . Pas vdekjes së tij, ai u promovua si toger dhe populli i Botevgradit nisi të zbulonte talentin e tij poetik. Në vitin 1938, 25 vjet pas vdekjes së tij, u krijua një fond për të mbledhur para për monumentin. Guri i parë u vendos më 24 maj të të njëjtit vit; ceremonia u ndihmua nga njerëzit e qytetit dhe u zhvillua nga miku i Pançevit, kapiteni Krastev. Monumenti u përurua zyrtarisht më 22 tetor 1939, në praninë e gruas së Pançevit, Rayna dhe të birit të tyre Pavel, të cilit Stamen i kushtoi një poemë, "Djali im" ("Сине мой").

Monumenti ishte ndërtuar me blloqe graniti . Bas-relief që përfaqëson bustin e Pançevit është bërë prej bronzi nga skulptori Yanko Pavlov. Në anën e pasme të monumentit janë gdhendur vargje nga poema Stamen. Rreth monumentit, u mbollë një kopsht i vogël, i rrethuar nga një gardh metalik. Më vonë, u instalua një burim. Monumenti ndodhej në sheshin "Çlirim" ("Освобождение") ku festimet zhvillohen rregullisht.

Lëvizja

Redakto

Në vitet 1950, sheshi u ndërtua në stacionin e autobusit të qytetit, ku operonin rrugët e pjesës më të madhe të qytetit, ishte ndërtuar në shesh, gjë që çoi në çmontimin e monumentit. Vitet që pësuan, balta e bronzit u mbajt në një shkollë aty pranë, e harruar. Të afërmit e Stamen Pançev i shkruan Ministrisë së Kulturës duke kërkuar që monumenti të ri-ngrihej. Si përgjigje, në janar të vitit 1954, një telegram i nënshkruar nga kryeministri Valko Chervenkov u dërgua në këshillin e qytetit dhe personalisht kryetarit të këshillit Savo Donçev, duke udhëzuar që ta rindërtonte monumentin sa më parë. Kështu, gjatë ditëve shumë të ftohta të dimrit, muri i granitit u rindërtua në oborrin e shkollës që po strehonte bas-lehtësimin. [1] Monumenti qëndroi këtu për 43 vjet.

Restaurimi

Redakto

Në vitin 1996, shoqëria "Orkhaniet" ("Orkhaniet" - "Njerëzit e Botevgrad") i dërgoi një letër kryetarit Georgi Peyev dhe këshillit të qytetit, duke kërkuar që monumenti të riinstalohet në vendin e tij origjinal, në sheshin "Çlirimi". Ministria e Kulturës miratoi kërkesën, kështu që më 31 maj u mbajt edhe inaugurimi i dytë i monumentit. Nipërit dhe stërnipërit e Stamen Pançevit morën pjesë në këtë eveniment, si dhe njerëzit e qytetit. [2]

Referime

Redakto
  1. ^ Дончев, Саво (1997). Спомени. Ръкопис. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Влайкова, Симеонка. Ботевград през годините, ч. 3. fq. 130–133. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)