Mukoza është një sekretim ujor i rrëshqitshëm i prodhuar nga membranat e mukozës. Në mënyrë tipike prodhohet nga qelizat që gjenden në gjëndra mukoze, megjithëse mund të burojnë edhe nga gjëndrat e përziera, të cilat përmbajnë të dy qelizat seroze dhe mukoze. Është një koloid viskoz që përmban kripëra inorganike, enzima antimikrobike (siç janë lizozimet), imunoglobulinat (veçanërisht igA), dhe glikoproteinat si laktoferrina[1] dhe mukinat, të cilat prodhohen nga qelizat e kupës në membranën e mukozës dhe gjëndrat submukozale. Mukoza shërben për të mbrojtur qelizat epiteliale në rreshtimet e sistemeve të frymëmarrjes, tretës dhe urogjenitale, dhe strukturat në sistemet vizuale dhe dëgjimore nga kërpudhat patogjene, bakteret[2] dhe viruset. Shumica e mukusit në trup prodhohet në traktin gastrointestinal.

Qelizat mukoze të rreshtimit të stomakut sekretojn mukusin (rozë) në lumen

Amfibet, peshqit, snails, slugs dhe disa jovertebrorë të tjerë prodhojnë gjithashtu mukus të jashtëm nga epiderma e tyre si mbrojtje kundër patogjenëve, dhe për të ndihmuar në lëvizje dhe prodhohet edhe në peshk për të rreshtuar velëzat e tyre. Bimët prodhojnë një substancë të ngjashme të quajtur mukilazh që prodhohet edhe nga disa mikroorganizma.[3]

ReferimeRedakto

  1. ^ Singh, PK; Parsek, MR; Greenberg, EP; Welsh, MJ (maj 2002). "A component of innate immunity prevents bacterial biofilm development". Nature (në anglisht). 417 (6888): 552–555. Bibcode:2002Natur.417..552S. doi:10.1038/417552a. PMID 12037568. S2CID 4423528.
  2. ^ Barr et al. Bacteriophage adhering to mucus provide a non–host-derived immunity PNAS 2013
  3. ^ "Modes of locomotion in protists: 5 modes". biology discussion (në anglisht). 2016-09-06.