Hape menynë kryesore


Nabucco (gazsjellës) (ndonjehere quhet edhe si gazsjellësi Turqi–Austri) eshte nje propozim per nje gazsjellës te gazit natyror nga Erzurum ne Turqia ne Baumgarten an der March ne Austria. Qëllimi i gazësjellësit Nabucco eshte te diversifikoje gazin natural furnizuesit dhe rrugët e ofrimit për Evropën, duke reduktuar Rusia në sektorin e energjisë Evropiane. Projekti është mbështetur nga disa shtete anëtare Bashkimi Evropian dhe nga United States, dhe është parë si një rival i projektit te gazsjellës Gazprom-Eni Rrjedha e Jugut. Në të njëjtën kohë, ka disa dyshime në lidhje me qëndrueshmërinë e furnizimeve. Furnizuesi kryesor pritet të jetë Iraku, me furnizimet e mundshme nga Azerbaxhiani, Turkmenistani, dhe Egjypti.[1]

Përgatitjet për projektin Nabucco ka filluar në vitin 2002 dhe marrëveshja ndërqeveritare mes Turqise, Romania, Bulgaria, Hungaria dhe Austria u nen shkrua me 13 korrik 2009. Projekti është duke u zhvilluar nga një konsorcium prej gjashtë kompanive. Nëse ndërtohet, gazsjellësi pritet të jetë operacionale deri në vitin 2017.

Thelbësore për kryerjen e projektit janë vendimet e konsorcium zhvillimit Shah Deniz gas field , si vëllimet fillestare e gazit natyror duhet të furnizohen nga ai burim. Pas një njoftimi për ndërtimin e konkurruesit gazsjellësit Trans-Anatolian (TANAP), konsorciumi i ka dorëzuar një projekt të quajtur modifikuarNabucco-West, e cila nuk përfshin pjesën turke të gazsjellësit dhe duhet të lidheni me TANAP.[2][3]

Sa për vitin 2012, disa analistë deklarojnë Nabucco ka gjasa të mos ndërtohet për shkak të situatës politike te ndryshuar dhe  te projekteve konkurruese.[4][5] Vendimi përfundimtar per rrugen  nga ana e konsorciumit Shah Deniz pritet nga 30 qershor 2013.[6]

Përmbajtja

MotivimiRedakto

Projketi Nabucco eshte mbeshtetur nga Bashkimi Evropian dhe nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës.[7][8][9][10]

Lexime te metejshmeRedakto

ReferencaRedakto

  1. ^ "Nabucco venture sees Iraq as top supplier". Hürriyet Daily News and Economic Review. 30 September 2010. Marrë më 11 October 2010. 
  2. ^ Socor, Vladimir (23 May 2012). ""Nabucco-West": Abridged Pipeline Project Officially Submitted to Shah Deniz Consortium". Eurasia Daily Monitor. 9 (98). Heritage Foundation. Marrë më 24 May 2012. 
  3. ^ Socor, Vladimir (11 May 2012). "Nabucco-West in Synergy with Trans-Anatolia Project". Eurasia Daily Monitor. 9 (90). Heritage Foundation. Marrë më 24 May 2012. 
  4. ^ Socor, Vladimir (3 February 2012). "Post-Nabucco Era in Caspian Pipeline Business and Politics". Eurasia Daily Monitor. 9 (24). Heritage Foundation. Marrë më 14 February 2012. 
  5. ^ "Nabucco is over, analyst says". UPI. Marrë më 14 February 2012. 
  6. ^ "Joint declaration of Nabucco Shareholders, NIC, Potential Investors and Shah Deniz Consortium". Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC). Marrë më 21 January 2013. 
  7. ^ Taylor, Paul (22 February 2008). "U.S. throws weight behind EU's Nabucco pipeline". Reuters. Marrë më 23 February 2008. 
  8. ^ Nicola, Stefan (5 February 2008). "Analysis: Europe's pipeline war". United Press International. Marrë më 24 February 2008. 
  9. ^ Grove, Thomas; Coskun, Orhan (13 July 2009). "Turkish PM says wants Nabucco to transport Iran gas". Reuters. Marrë më 13 July 2009. 
  10. ^ Cendrowicz, Leo (13 July 2009). "Europe Tries to Break Its Russian Gas Habit". Time. Marrë më 13 July 2009. 

Lidhje te jashtmeRedakto