Nāgārjuna (150 p.e.s – 250 p.e.s) është konsideruar gjerësisht si një nga filozofët më të rëndësishëm budist.[2] Së bashku me dishepullin e tij Āryadeva, ai konsiderohet të jetë themeluesi i shkollës Madhyamaka të Mahāyāna budizmit.[2] Nāgārjuna gjithashtu merret me zhvillimin e filozofisë së Prajñāpāramitā sūtras dhe, në disa burime, me zbulimin e këtyre shkrimeve të shenjta në botë, duke i rimëkëmbur ato nga nāgas (shpirtrat e ujit të përshkruara shpesh në formën e njerëzve të gjarprit). Për më tepër, ai tradicionalisht duhej të kishte shkruar disa traktate mbi rasayanas, si dhe duke shërbyer një mandat si kreu i Nālandās.[3]

Nāgārjuna
Nagarjuna at Samye Ling Monastery.JPG
Statuja e Artë e Nāgārjuna në Kagyu Samye Ling, Manastiri, Skoci.
U lind në150 p.e.s
India jugore[1]
Vdiq250 p.e.s
India
PunësimiMësues budist, murg dhe filozof

BurimetRedakto

  1. ^ Kalupahana, David. A History of Buddhist Philosophy. 1992. p. 160
  2. ^ a b Garfield, Jay L. (1995), The Fundamental Wisdom of the Middle Way, Oxford: Oxford University Press.
  3. ^ Hsing Yun, Xingyun, Tom Manzo, Shujan Cheng Infinite Compassion, Endless Wisdom: The Practice of the Bodhisattva Path Buddha's Light Publishing Hacienda Heights California