Namik Dokle lindi më 11 mars të vitit 1946 në Durrës, është gazetar dhe politikan i njohur shqiptar.

Namik Dokle
U lind në11 mars, 1946
Kombësiashqiptar
Profesionipolitikan, gazetar

Edukimi

Redakto

Ai u diplomua në Universitetin Bujqësor, Dega Ekonomi Agrare - 1965-1970 si dhe në Universitetin e Tiranës, Fakulteti i Gazetarisë – 1968-1970.

Specializime

1994 – Kurs specializimi për gjuhën dhe kulturën spanjolle – Universiteti Complutense, Madrid. 1995 – Specializim pranë Këshillit të Evropës për Problemet Parlamentare, Strasburg. 1997 – Kurs specializimi për problemet e tranzicionit, Madrid.

Veprimtaria profesionale

Redakto

Profesionin si gazetar e zhvilloi gjate viteve:

1970-1983: gazetar në redaksinë e Gazetës “Puna”
1983-1989: Kryeredaktor i Gazetës “Puna”
1989-1990: Sekretar i Bashkimeve Profesionale
1991: Kryeredaktor i Gazetës “Zëri i Popullit”.

Veprimtaria politike

Redakto

Si politikan ndër qarqet shqiptare njihet që nga viti 1991 e që nga ajo kohë ka qenë i kyçur në disa detyra si:

 • 1991-2005: anëtar i Kryesisë së PS-së
 • 1992-1997: Kryetar i Grupit Parlamentar të PS-së;
 • 1992-1996: Nënkryetar i PS-së
 • 1996-1997: Sekretar Organizativ i PS-së;
 • 1999-2000: Sekretar i Përgjithshëm i PS-së
 • 1997-2001: Nënkryetar i Kuvendit të Shqipërisë
 • 2001-2002: Kryetar i Kuvendit të Shqipërisë
 • 1992-2001: Përfaqësues i Kuvendit të Shqipërisë në Asamblenë Parlamentare të KE-së
 • 1997-2001: Kryetari i delegacionit të Shqipërisë në Asamblenë Parlamentare të KE-së
 • 1999-2000: Zëvendëskryetar i Grupit Socialist të Asamblesë Parlamentare të KE-së
 • 2001-2002: Kryetar i Delegacionit të Shqipërisë në Unionin Ndërparlamentar Botëror
 • 2001-2004: Kryetar i Delegacionit të Shqipërisë në Asamblenë Parlamentare të Frankofonisë
 • 2002-2003: anëtar i Delegacionit të Shqipërisë në Asamblenë Parlamentare të KE-së
 • 2004-2005: Zëvendëskryeministër i Republikës së Shqipërisë.
 • 2005- e në vazhdim: Deputet i Kuvendit të Shqipërisë, Anëtar i Komisionit për Politikën e Jashtme

Krijmtaria

Redakto
Publicistike – Mbi 700 artikuj, ese, intervista në shtypin shqiptar dhe intervista në shtypin italian, francez, amerikan, grek dhe spanjoll.
 • Piedestale pa statuja, 2001.
Letërsi Artistike
Libra me tregime
 • “Kur erdhi pranvera, 1971
 • Shokët e babait tim, 1973
 • Kripë mbi dëborë, 1976.
Drama
 • Era e lartësive 1974
 • Të pamposhtur në shtrëngatë, 1975
 • Buka e pathyer, 1978,
 • Mungojnë dy fishekë, 1980
 • Koha në gjunjë s’na ka parë, 1981
 • Mjegulla e dimrit të largët, 2003
 • Kthimi i të munduarve, 2003
 • Ura midis jetës dhe vdekjes, 2003
 • Anija fantazmë, 2004.
 • Dënimi i dyte i Homerit, 2008.