Nakamura Jirokichi (Japonisht 仲村次郎吉 1797 - 1831) i njohur me nofkën e tij Nezumi Kozō (鼠小僧) ishte hajdut dhe hero i popullit i cili ka jetuar gjatë periudhës Edo.[1]

Ichikawa Kodanji IV si Nezumi Kozō. Dita e Vitit të Ri, viti i 4-të Ansei (Shkurt, 1857) në shfaqjen e parë në Yedo Ichimura-za, Nezumi komon haruno shingata (鼠小紋東君新形), vizatuar nga Utagawa Toyokuni II

Sipas legjendës popullore ai u dha paratë të varfërve, ngjashëm me heroin e floklorit anglezë Robin Hood. Fakti që ai vdiq i vetëm, duke u shërbyer grave të tij me dokumente të divorcit vetëm para se të arrestohej për t'i mbrojtur ata nga ndarja në dënim siç dekretoi ligji, e shtoi më tej gjendjen e tij.

KapjaRedakto

Në 1822, Nezumi Kozō u kap dhe u dëbua nga Edo. Më 8 gusht 1831, ai u kap përsëri dhe rrëfeu për vjedhjen e më shumë se 100 pronave samurai dhe vjedhjen mbresëlënëse të mbi 30,000 ryō gjatë karrierës së tij 15-vjeçare. Ai ishte i lidhur me një kalë dhe u paradigua në publik para se të ekzekutohet me prerje të kokës. Koka e tij ishte shfaqur publikisht në një kunj. Ai u varros në Ekō-in, që gjendet në pjesën RyōgokuTokjos. Pra, shumë pelegrinë i heqin copat e gurtave të tij për mrekullitë që gurët zëvendësues duhet të ndërtohen që menjëherë pas vdekjes së tij.[1]

NofkaRedakto

Nezumi është fjalë japoneze për "miun"; një kozō ishte një djalosh i ri që punonte në një dyqan në periudhën Edo. Prandaj, pseudonimi mund të përkthehet përafërsisht si "djali miush". Hajdutët e xhepave shpesh u quajtën me termin kozō, të cilët shpesh ishin djem dhe vajza të rinj që nga profesioni kërkonin gishta të shkathët, është sugjeruar që Jirokichi ishte i njohur për vjedhje xhepash kur ishte më i ri.

ReferimetRedakto

  1. ^ a b Goodman, David G. (1986). Pg 256-257. "After Apocalypse: Four Japanese Plays of Hiroshima and Nagasaki", New York: Columbia University Press.