Ninomiya Sontoku (二 宮 尊 徳, 4 shtator 1787 - 17 nëntor 1856), lindi Ninomiya Kinjirō (二 宮 金 次郎), ishte një udhëheqës i shquar bujqësor japonez i shekullit të 19-të, filozof, moralist dhe ekonomist.

Ninomiya Sontoku

Ai i përkiste një familje fshatarësh të varfër, por u bë një pronar i rëndësishëm i tokës falë punës dhe vullnetit të tij. Talenti i tij u njoh nga sundimtarët e kohës së tij, të cilët i gjetën punë të rëndësishme në zhvillimin e zonave rurale.

Ninomiya lidhi në filozofinë e tij idetë tradicionale të sistemeve kryesore të mendimit të kohës, domethënë të budizmit, shintoizmit dhe konfucianizmit. Pavarësisht se nuk la asgjë të shkruar, mendimet e tij u transferuan më vonë nga disa dishepuj të tij, përfshirë Tomita Takayoshi, Fukuzumi Masae dhe Saitō Takayuki.