Njësitë administrative të Anglisë

Ndarja e Anglisë përbën një hierarki të ndarjeve administrative dhe zonave ceremoniale jo-administrative.

Nënndarja e Anglisë
Subdivisions of England (anglisht)
England Administrative 2010.png
Vendi Angli
Nënndarjet Rajonet
Qarqet ceremoniale

Në përgjithësi, Anglia është e ndarë në nëntë rajone dhe 48 qarqe ceremoniale, megjithëse këto kanë vetëm një rol të kufizuar në politikën publike. Për qëllimet e qeverisjes vendore, vendi është i ndarë në qarqe, rrethe dhe famulli. Në disa zona, qarqet dhe rrethet formojnë një strukturë administrative me dy nivele, ndërsa në të tjera ato kombinohen nën një autoritet unitar. Famullitë mbulojnë vetëm një pjesë të Anglisë.

Sistemi aktual është rezultat i reformës në rritje, e cila ka origjinën e saj në legjislacionin e miratuar në 1965 dhe 1972.[1]

RajonetRedakto

 Artikulli kryesor: Rajonet e Anglisë.

Qarqet dhe rrethetRedakto

 Artikulli kryesor: Qarqet ceremoniale të Anglisë.
 Artikulli kryesor: Qarqet metropolitane të Anglisë.
 Artikulli kryesor: Rrethet e Anglisë.

Famullitë civileRedakto

 Artikulli kryesor: Famullitë civile të Anglisë.

Shiko edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ Jones, B., Kavanagh, D., Moran, M. & Norton, P., Politics UK, (2004), Pearson Longman.

Lidhje të jashtmeRedakto